$10 млрд. можуть залишити в землі

$10 млрд. можуть залишити в землі

П'ятниця, 31 серпня 2007, 08:22 -
Найбільшим землевласником в Україні є ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча", який контролює Володимир Бойко, основний "спонсор" Соцпартії. Слід зазначити, що ця політична сила є головним супротивником ринкової купівлі-продажу сільгоспземе
Мораторій на продаж земель сільгосппризначення може бути продовжений і після 1 січня 2008 р. Про це заявив голова Державного агентства земельних ресурсів Ігор Яцук під час засідання "круглого стола", присвяченого земельним проблемам. Він пояснив, що в перехідних положеннях закону про мораторій міститься пункт, що передбачає продовження заборони. В тому випадку, якщо на зазначений термін парламент не ухвалить два основних закони, що регулюють купівлю-продаж землі. Це закони "Про ринок земель" і "Про державний земельний кадастр".

Один з них – "Про ринок земель" – Верховна Рада п'ятого скликання встигла прийняти тільки в першому читанні, другий - у двох читаннях, однак пізніше його ветував президент. "У зв'язку зі складною політичною ситуацією неможливо сказати, коли ці закони приймуть. Колись політики певно домовляться, і мораторій буде знятий. Питання в тім, коли саме це відбудеться", - відзначив глава Держземресурса.

У Міністерстві аграрної політики, куди "ЕП" звернулася за коментарями, один з керівників на умовах анонімності висловив думку, що новий парламент не ухвалить необхідні земельні закони до Нового року, а відтак мораторій буде автоматично продовжений. "При цьому особисто я вважаю, що його давно настав час скасувати", - підкреслив співрозмовник "ЕП". На його думку, документи, що перебувають у парламенті, містять занадто багато лазівок, що дозволяють і надалі застосовувати "тіньові" схеми приватизації сільгоспземель. Це й стане причиною повернення законопроектів на доробку.

Нагадаємо, що сьогодні в Україні найпоширенішою схемою "сірої" приватизації сільгоспземель є зміна їхнього цільового призначення, для якого досить одержати схвальну резолюцію в органах місцевого самоврядування. Попередньо земельні паї селян вносяться в статутний фонд акціонерного товариства, що потім провадить додаткову емісію цінних паперів. Акції викуповуються зацікавленими особами, а селяни одержують певну суму грошей (на кілька порядків менше ринкової вартості землі). У результаті в розпорядженні вищезгаданих зацікавлених осіб виявляються вгіддя площею в тисячі гектарів.

А площі найбільших земельних володінь в Україні перевищують 100 тисяч гектарів, повідомили "ЕП" у Держземресурсі. За неофіційними даними, найбільшим землевласником в Україні є ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча", який контролює Володимир Бойко, основний "спонсор" Соцпартії. Слід зазначити, що ця політична сила є головним супротивником ринкової купівлі-продажу сільгоспземель, що припиняє процес "сірої" приватизації.

Реклама:

Вочевидь, і через цей чинник ухвалу вказаних законів до кінця 2007 р. інший співрозмовник "ЕП", котрий посідає високу посаду в Державній інспекції з контролю за використанням і охороною земель, поставив у залежність від політичної конфігурації в новому парламенті. Причому він вважає, що якість підготовлених законопроектів цілком прийнятна. "Звичайно, досконалих законів не існує. Надалі вони підлягають редагуванню. Однак глибина документів достатня для припинення тіньових схем приватизації землі. І якщо буде політична воля, їх реально прийняти до Нового року", - сказав високопоставлений чиновник з Держземінспекції.

Таким чином, маємо зовсім протилежні думки про подальший розвиток подій, що зайвий раз підкреслює всю неоднозначність ситуації.

Залишається додати, що загальна нормативна вартість земель в Україні становить 350 млрд. грн. Про її реальну вартість можна судити, виходячи з наступних даних Держземресурса. За січень-липень 2007 р. в Україні на земельних аукціонах було реалізовано 3,3 тис. га вартістю 2,6 млрд. грн. Звідси можна одержати подання про ціну питання, що має бути вирішувати парламентаріям ВР шостого скликання. Інша сторона тієї ж самої медалі - 10 млрд. дол., фактично "заморожених" в агросекторі завдяки мораторію. Такі дані наводить віце-президент Української аграрної конфедерації Юрій Окневський. Знову ж таки за даними Держземресурса, зміни цільового призначення сьогодні очікують 25 тис. га сільськогосподарських земель.

Реклама: