Фінансовий огляд

Фінансовий огляд

Понеділок, 9 липня 2007, 16:39 -
"Хітом" минулого тижня стала рекордна для українського банківського ринку дещо дивна угода про купівлю 95% акцій "Укрсоцбанку", аналіз якої вже зробила "ЕП". Нацбанк пообіцяв пролобіювати табу на збільшення зовнішнього держборгу. У випадку, якщо уряд все-
"Хітом" минулого тижня стала рекордна для українського банківського ринку дещо дивна угода про купівлю 95% акцій "Укрсоцбанку", аналіз якої вже зробила "ЕП". За офіційною інформацією за УСБ викладуть $2,07 млрд.

Фінансисти вже почали прикидати, як настільки великий продаж відіб'ється на вітчизняному ринку. "Якщо основні керівники "Укрсоцбанку" залишаться у керма, думаю, що позиції банку підсиляться за рахунок появи дешевого джерела зовнішнього ресурсу. При такому сценарії нинішня трійка лідерів – "Приватбанк", "Райффайзенбанк Аваль" й "УкрСиббанк" - може обновитися", - розповів директор казначейства Укргазбанку Андрій Пономарьов.

Фахівці вважають, що одним із наслідків угоди може стати продаж двох інших фінустанов. "Тепер UniCredit володіє трьома банками в Україні, два з яких вузькоспеціалізовані ("ХФБ Україна" й "УніКредит Банк"), а третій - універсальний і має велику мережу. Дуже можливо, що після завершення об'єднання банку "ХФБ Україна" й "УніКредит Банку" нова структура буде виставлена на продаж", - вважає начальник відділу по роботі з фінансовими інститутами Дельта Банку Віктор Гурома.

Боротьба з боргами

Нацбанк пообіцяв пролобіювати табу на збільшення зовнішнього держборгу. За словами голови ради НБУ Петра Порошенка, діалог з цього приводу уже почато з керівництвом Мінфіну. "Не дуже ефективно, використовуючи нинішні залишки на Єдиному казначейському рахунку (22 млрд. грн.), здійснювати подальші запозичення в іноземній валюті", - відзначив він.

Реклама:

У випадку, якщо уряд все-таки буде мати потребу в найближчий час у нарощуванні боргів, нацбанківці радять їм позичати гроші на вітчизняному ринку, розміщуючи облігації внутрішнього держзайму.

Нагадаємо, що востаннє Мінфін виходив на зовнішній ринок у червні, тоді він розмістив єврооблігацій на $500 млн. (під 6,385% річних). Одночасно його керівництво повідомило про найближчі плани щодо подальшого нарощування боргів – випуску ще однієї партії євробондів (також на $500 млн.).

Чехи консолідуються

На фінансовому ринку намітилося ще одне об'єднання. Глава наглядової ради дніпропетровського "Агробанку" Феделе ді Маджіо на минулому тижні повідомив про те, що восени чеська група PPF завершить купівлю кредитної спілки "Приват Кредит" (яка раніше належала групі "Приват"). Після чого вона має намір почати вливати її у свої структури. "В процесі ребрендингу кредитної спілки вона повинна перейти на баланс банку", - повідомив Феделе ді Маджіо.

Нагадаємо, що угода з купівлі Home Credit Group (що входить до групи PPF) була укладена ще восени минулого року. Трохи пізніше стало відомо про плани чехів щодо купівлі в нашій країні й кредитної спілки з розгалуженою мережею по країні.

Новачків прибуде

В Україні з'явиться ще один банк. Його акціонерами стануть співвласники російського банківського холдингу "Траст" Ілья Юров, Сєргєй Бєляєв і Ніколай Фєтісов. Віце-президент національного банку "Траст" Алєксандр Єрьомін повідомив минулого тижня, що ліцензія на здійснення банківської діяльності "новачка" (передбачається, що банк назвуть РНС - "Роздрібний необмежений сервіс") може бути отримана вже в серпні.

"В Україні зараз бум роздрібного кредитування. Російський досвід і наявні технології в цьому напрямку дозволяють сподіватися на успішний розвиток цього бізнесу й у вашій країні. Не можу говорити, що ми відразу плануємо вийти в лідери, адже, створюючи банк із нуля, необхідно розраховувати на довгострокову перспективу. Однак в 5-річній перспективі ми маємо намір зайняти помітні позиції", - пообіцяв він.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!