Розкрито схеми зловживань Мінприроди

Розкрито схеми зловживань Мінприроди

П'ятниця, 13 липня 2007, 08:52 -
Експерти припускають, що на тлі передвиборних гонок і формування позитивного іміджу урядової команди, якщо ця справа набуде резонансу, можна очікувати на зміни топ-менеджменту НАК "Надра України".
Діяльність єпархії Василя Джарти - Міністерства охорони природного навколишнього середовища – з кожним днем все більше дивує як своїх колег з уряду, так і пересічного громадянина. Йдеться не лише про неефективність реалізації дозволів на експлуатацію "засіків батьківщини", але й про неефективність роботи підконтрольних міністерству державних компаній.

Не стала виключенням і робота одного із найвагоміших у структурі відомства підприємств НАК "Надра України". Уряд створив "Надра України" в 2000 році з метою підвищення ефективності керування державними підприємствами геологорозвідки. Наразі компанія є одним з найбільших нафтогазовидобувних підприємств України. Однак ані ефективності управління, ані проплат до бюджету чиновникам, схоже, за сім років так і не вдалося домогтися.

Підтвердженням цьому є в першу чергу збиткова діяльність НАКу і постійні порушення його керівниками у фінансово-господарській діяльності, про що свідчать, зокрема, дві перевірки Головного контрольно-ревізійного управління України, проведені в 2003-му і 2007 роках. І якщо про результати ревізії 2003 року говорити вже пізно, то результати нової перевірки довели, що стан справ практично не змінився за чотири роки. А керівництво Міністерства і НАКу, незважаючи на численні ротації, так і не спромоглося ефективно розпоряджатися національним надбанням.

Чорна мітка ГлавКРУ

Так, за підсумками планової ревізії фінансово-господарської діяльності "Надра України" і її дочірніх підприємств за 2005-2006 р. та перший квартал 2007 року ГлавКРУ виявило фінансові порушення на загальну суму 87 млн. грн., з яких більш ніж на 5 млн. грн. – порушення, що призвели до збитків. Крім того, виявлено низку сумнівних операцій, що призвели до відчуження майна компанії і збитків на суму близько 30 млн. грн. І це при тому, що за зазначений період з державного бюджету на розвиток компанії було виділено 120 млн. грн. державних коштів.

Реклама:

Виникає риторичне питання, як треба керувати галуззю, щоб настільки перспективний і прибутковий актив приносив державі збитки, а окремі чиновники і приватні компанії наживалися за державний рахунок. Виявляється, все доволі просто: за підсумками ревізії було виявлено цілу схему за рядом напрямків, яка дозволяє вимивати як кошти, так і держактиви з компанії.

"Правильна" спільна діяльність

Згідно з даними ГлавКРУ, аналіз укладених компанією і її дочками договорів спільної діяльності свідчить, що інвестори не виконують свої інвестиційні зобов'язання. Практично у всіх договорах відсутня оцінка внеску кожного учасника в майно СП, і це приводить до несправедливого розподілу прибутку. Фактично інвестори залучаються не для проведення геологорозвідувальних робіт, як задекларовано НАК "Надра України", а для видобутку надр із родовищ, уже розвіданих за бюджетні кошти.

Яскравим прикладом може служити повністю збиткова діяльність ДК "Кримгеологія". Так, за 6 укладеними договорами з передбачених 38,9 млн. грн. інвестицій інвесторами в бюджет СП фактично внесено лише 37,5% (або 14,6 млн. грн.), а збиток діяльності перевищує 5 млн. грн. Аналогічно складається ситуація в ДК "Чернігівнафтогазгеологія" - практично всі укладені договори про спільну діяльність не приносять очікуваного позитивного результату і більшість з них збиткові.

Варто також відзначити, що за умовами договорів саме інвестори здійснюють облік доходів і витрат спільної діяльності. Контроль же з боку дочок "Надра України" практично відсутній, а в більшості угод частини розподілу прибутку визначені умовно й не відображають реальних внесків сторін. Фактично інвестори отримують повний контроль над найбільш ліквідними активами спільної діяльності й у судовому порядку за рахунок погашення боргів можуть заволодіти ними.

Саме за такою схемою діяла скандально відома в Україні компанія Regal Petroleum Corporation Limited, коли через рішення Верховного суду України заволоділа 4 шпарами "Чернігівнафтогазгеологія", які використовувалися при спільній діяльності. Примітно, що на їхнє будівництво з 1991 року було спрямовано 22 млн. грн. бюджетних коштів.

Курс на банкрутство

Ревізори так само встановили, що із загальної суми консолідованого збитку, отриманого компанією в 2006 році у 26,2 млн. грн, 19,2 млн. грн., або 73,3%, припадають на збиток від списання на витрати фінансових інвестицій, вкладених у ДК "Балакліяпромгеофізика".

Здавалося б нічого особливого, але за дивним збігом обставин рішенням господарського суду Харківської області це підприємство було визнано банкрутом і ліквідовано. Фахівці ГлавКРУ дійшли висновку, що підприємство було штучно доведене до такого жалюгідного стану.

Так, за виконані роботи з підприємством розрахувалися векселями компанії "Генічеський міжгосподарський комбікормовий завод" на суму 8,6 млн. грн., які були випущені під неіснуючу товарну операцію й нічим не підтверджені. У свою чергу, цією справою зацікавився харківський УБОЗ і завів кримінальну справу. Але "Надра України", зацікавлена сторона, не брала участі в судових слуханнях та взагалі не ініціювала жодних процесів для порятунку підприємства від ліквідації. Остаточне рішення суду про ліквідацію було прийнято в травні 2006 року. Але що цікаво, вже у квітні того ж року, Балаклійска міськрада вилучила в підприємства 8,4 га земель, що перебувають у постійному користуванні, а також 2,1 га, що перебувають під виробничими приміщеннями. І відразу ж передала в оренду на 25 років ТОВ "Українська геофізична компанія".

За даними ГлавКРУ, ознаки подібної схеми штучного доведення підприємств присутні й у ДК "Горліврозвідка" і ДК "Миргороднафтогазрозвідка". Майно першої арештоване і перебуває в податковій заставі. Із другим підприємством ситуація виглядає куди цікавіше. "Миргороднафтогазрозвідка" за замовленням ЗАТ "Ама" пробурило дві шпари, на яких в 2005 році відбулися аварії. Витрати на їхню ліквідацію в сумі 1,8 млн. грн уже привели до збитків на суму 0,5 млн. грн. Крім, того "Ама" подала позов до суду щодо відшкодування підприємством збитків на суму більше 6,4 млн. грн., витрачених на фінансування зазначених робіт.

Сьогодні справа перебуває на розгляді у суді. Але, за даними інформованих джерел, "Надра України" ставляться до цієї справи, як і до справи "Балакліяпромгеофізика".

Нафтогазовий шлейф

І найцікавіше. Ревізори розкрили один із цікавих фактів діяльності роботи компанії в газовій сфері. Виявляється, дочірні підприємства "Надра України" протягом 2005-2006 років реалізовували природний газ власного видобутку, що за законодавством повинен йти населенню, різним комерційним структурам. В результаті за два роки їм удалося продати 83,4 млн. куб. м на загальну суму 44 млн. грн. ГлавКРУ не має наміру просто так залишати цей факт, і після отримання інформації від НКРЕ про правомірність дій компанії має намір подати до суду. У випадку доказу провини "Надра України" мусять повернути ці кошти в бюджет.

Крім того ревізори встановили, що ДК "Кримгеологія" в 2006 – першому кварталі 2007 року продавало видобуту ним нафту за цінами, що нижче собівартості її видобутку. При цьому компанія отримала збитків на 1,1 млн. грн. Крім того, за несвоєчасну сплату податків у бюджет їй нараховано більше 1,4 млн. грн. штрафних санкцій. І це далеко не всі "гріхи" НАК "Надра України".

За результатами перевірки компанії "Надра України" ГлавКРУ поінформувало Кабінет Міністрів і передало свої пропозиції з поліпшення діяльності компанії. Реакцію уряду поки довідатися не вдалося. Експерти припускають, що на тлі передвиборних гонок і формування позитивного іміджу урядової команди, якщо ця справа набуде резонансу, можна очікувати на зміни топ-менеджменту підприємства. Яке, звісно, виступить з новими деклараціями про подальше світле майбутнє компанії.

Між тим, слід відзначити, що менеджмент на цьому проблемному підприємстві ротується досить часто, а результату – немає. Схоже, що компанія буде існувати і працювати в такому неліквідному форматі, поки чиновники остаточно не завершать "дерибан" національного надбання.

Реклама: