"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Робот" проти роботодавців: Відкритий лист Анатолію Кінаху ®

"Робот" проти роботодавців: Відкритий лист Анатолію Кінаху ®

П'ятниця, 1 червня 2007, 11:38 -
Політичний холдінг в форматі "УСПП-ФРУ-ПППУ", який, за задумом Анатолія Кінаха, мав обслуговувати його мінливі політичні інтереси, опинився на грані розвалу. Роботодавці не хочуть грати в заплутані брудні ігри міністра економіки й прагнуть залишитися поза

Політичний холдінг в форматі "УСПП-ФРУ-ПППУ", який, за задумом Анатолія Кінаха, мав обслуговувати його мінливі політичні інтереси, опинився на грані розвалу. Роботодавці не хочуть грати в заплутані брудні ігри міністра економіки й прагнуть залишитися поза політикою.

Історія протистояння теперішнього міністра економіки Анатолія Кінаха з громадською організацією Федерація роботодавців України (далі – ФРУ) розпочалась в грудні 2006 року. Тоді Кінах, як голова Федерації, доручив першому заступнику Володимиру Грищенку почати роботу по зміні керівників територіальних організацій роботодавців Донецької, Кіровоградської, Сумської, Львівської, Черкаської, Миколаївської областей. На думку пана Кінаха, політична орієнтація перерахованих керівників не відповідала інтересам ФРУ. В свою чергу пан Грищенко зробив два зауваження: по-перше – Федерація роботодавців не є політично залежною організацією, по-друге – місцеві організації є незалежними організаціями, які самостійно обирають керівників. Беручи до уваги ці обставини, Грищенко відмовився виконати неофіційній наказ Кінаха, що спричинило спочатку особистий, а потім внутрішньоорганізаційний конфлікт.

15 грудня 2006 року, Анатолій Кінах вдається до незаконного звільнення Грищенка з посад Першого заступника Голови ФРУ, Керівника Секретаріату ФРУ згідно пункту 2 статті 40 КЗпП України (невідповідність займаній посаді внаслідок недостатньої кваліфікації). Незаконність звільнення полягала не тільки у невідповідності підстав для цього. Пан Кінах, як тодішній голова ФРУ, не мав повноважень для прийняття такого рішення, оскільки відповідно до Статуту Федерації такі дії віднесено до компетенції Ради ФРУ.

Свавілля Кінаха викликало обурення як серед членів Ради ФРУ, так і обласних організацій ФРУ. 28 грудня 2006 року Рада Федерації шляхом опитування приймає постанову "Про скликання позачергового з’їзду Федерації роботодавців України та скасування наказу Голови ФРУ", дану постанову підтримало 27 членів Ради ФРУ (чисельний склад Ради складає 47 осіб).

Реклама:

Також рішенням Ради було скасовано наказ Голови ФРУ про звільнення Грищенка та прийнято рішення про проведення 16 лютого 2006 року позачергового з’їзду ФРУ з головним питанням порядку денного – прийняття нової редакції Статуту.

Одразу після цього Кінах, застосовуючи різноманітні заходи "впливу" – вмовляння, погрози, рекомендаційні та роз’яснювальні дзвінки, в тому числі, відповідних впливових посадових осіб, від волі яких в якійсь мірі залежні такі члени Ради, намагався роз’яснити Членам ради єдино "правильну" позицію, яку мали ті зайняти в даній ситуації.

Відкритий лист Анатолію Кінаху,

Співголові національної тристоронньої соціально-економічної Ради при Президентові України від всеукраїнських організацій роботодавців, Президенту Українського союзу промисловців і підприємців, Голові партії промисловців та підприємців України, Міністру економіки України

Шановний Анатолію Кириловичу!

Нас, тих хто знає Вас по постійній громадській роботі, хто постійно чув упродовж тривалого часу у Ваших виступах, заявах декларування щодо неприпустимості порушення Законів України, про не сприйняття подвійних стандартів, сповідування моральних цінностей та загальнолюдських норм надзвичайно стурбували останні події, ініціатором яких були Ви. Нас долають сумніви стосовно щирості Ваших декларацій, і тому ми звертаємося до Вас з відкритим листом.

Ви, порушуючи не тільки норми і закони нашої держави, але і ратифіковані Україною міжнародні конвенції, шляхом омани та фальсифікації згідно з Указом Президента стали Співголовою Національної тристоронньої соціально-економічної Ради при Президентові України від всеукраїнських організацій роботодавців на основі Ухвали, що не приймалася.

І сьогодні, займаючи у порушення ст. 29 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» пост Міністра економіки України та за сумісництвом Голови партії, Ви робите все, щоб зірвати підписання Генеральної угоди між Урядом, профспілками та роботодавцями. Цієї угоди чекають усі - і виконавча влада, і наймані працівники, і широке коло підприємців країни.

Що є метою такої діяльності, відомо тільки Вам, але Ви, Ваше близьке оточення, крім усього, зазіхнули на руйнування базових норм демократії.

Використовуючи свої посади міністра в Уряді та Співголови у Національній Раді при Президентові України, Ви почали безпрецедентну кампанію, націлену на зрив III З’їзду Федерації роботодавців України (ФРУ), який призначений рішенням Ради ФРУ 7 червня 2007 року.

Нам відомо, що основна мета Вашої «активної діяльності» - це недопущення прийняття нової редакції Статуту ФРУ, що зробить організацію деполітизованою та запобігатиме авторитаризму, що «розквітав» у Федерації під час Вашого головування в ній.

А саме таких змін у внутрішньому житті Федерації вимагає більшість обласних організацій роботодавців і вони підтримуються відповідними міжнародними організаціями.

Для того, щоб не допустити витоку інформації, Ви по рейдерськи захопили коди доступу до офіційного сайту ФРУ, і, не реагуючи на наші настійливі вимоги, заблокували роботу сайту.

Пане Міністре! Ми хочемо Вас попередити, що Ваші спроби зірвати Зїзд шляхом особистого прямого втручання та за допомогою УСПП і керованої Вами Партії промисловців і підприємців України у діяльність Федерації є порушенням Закону України «Про організації роботодавців» та базових принципів Міжнародної організації праці й відповідних європейських інституцій.

Нічим іншим як прямим втручанням у справи незалежної організації та брутальне нехтування Законами України ми не можемо пояснити скликання Вами чергової наради 2 червня 2007 року на Хрещатику,34 у приміщенні УСПП на якій планується розгляд питання по зриву ІІІ Зїзду ФРУ. Почитайте будь ласка Кримінальний кодекс, де таким діям є на наш погляд відповідна стаття «Перешкоджання законній діяльності професійних спілок, політичних партій, громадських організацій».

У разі, якщо Ваш міністерський тиск дасть свій результат і З’їзд ФРУ не відбудеться, і не будуть внесені відповідні зміни до Статуту, які рекомендовані Міжнародною організацією праці, то не тільки ФРУ, але і Україна як демократична держава будуть дискредитовані в очах міжнародної та європейської спільноти.

Ми не просимо Вас, ми вимагаємо припинення з Вашого боку маніпуляцій урядового впливу та втручання у справи Федерації роботодавців України, в тому числі через підконтрольні Вам УСПП та ПППУ.

За дорученням робочої

групи по підготовці III Зїзду ФРУ


Заступник Голови ФРУ В.О.Грищенко


Заступник Голови ФРУ Д.М.Олійник

Голова Харківської обласної

організації роботодавців «Граніт» Г.В.Малюк

Голова правління Львівського

обласного обєднання

організацій роботодавців І.М.Ривак

Проте, подібно до робота, запрограмованого за єдино можливою програмою, пан Кінах продовжив спроби переформатування ФРУ під власне розуміння Федерації. До конфлікту було втягнуто Президента України. 10 січня 2007 року Президент видає Указ, відповідно до якого Грищенко звільняється від обов’язків співголови Національної тристоронньої соціально-економічної ради при Президентові України та призначається… Кінах Анатолій Кирилович.

Правовий аналіз ситуації дає підстави вважати, що тим самим Кінах підставив голову держави, оскільки відповідно до "Положення про Національну тристоронню соціально-економічну раду" призначення та звільнення співголів здійснюється за пропозицією відповідної сторони соціального діалогу, а сторона такої пропозиції не надавала.

Більш того, рішення сторони роботодавців і навіть Ради ФРУ з цього приводу не було. Крім того, перебування Кінаха на посаді співголови тристоронньої ради є прямим порушенням ст.29 п.4 закону про Кабмін, згідно з якою члени КМУ не можуть входити до складу консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів і служб, що утворюються Президентом.

Втім, Рада Федерації відповіла Кінаху адекватно: 26 березня 2007-го замість Кінаха в.о. голови ФРУ обраний Борис Райков. Пізніше, 12 квітня, Рада ФРУ прийняла рішення про проведення III з’їзд ФРУ 7 червня 2007 року. В свою чергу Кінах розпочав нову кампанію, спрямовану на зрив зазначеного з’їзду, використовуючи можливості своєї посади міністра економіки та співголови в національній раді при Президенті України.

Прагнучи встановити контроль над ФРУ, міністр економіки серйозно підставив уряд Віктора Януковича. Дії чиновника фактично призвели до зриву переговорів між урядом, профспілками та ФРУ щодо підписання Генеральної угоди на 2007-2009 р. Переговори були складними, тривали протягом 18 місяців. Зокрема, зусиллями міністра економіки Кінаха було зірване засідання Ради ФРУ, заплановане на 23 травня, на якому планувалося затвердити проект Генеральної угоди та визначити позиції представників Федерації у переговорному процесі. Тим самим на невизначений термін перенесене питання підвищення заробітних плат працівникам бюджетної сфери. Вочевидь, це не стане досягненням уряду Януковича, хоча всі підстави для цього до втручання в процес Анатолія Кінаха були.

Публікується на правах реклами

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!