"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінпаливенерго провокує зростання цін на бензин та дизпаливо

Мінпаливенерго провокує зростання цін на бензин та дизпаливо

П'ятниця, 4 травня 2007, 17:31 -
Незабаром нас очікує чергове неминуче подорожчання палива. А Мінпаливенерго замість утримання та стабілізації ринку намагається його розігріти і підштовхнути трейдерів до підвищення цін на бензин та дизпаливо.

Наприкінці квітня секретаріат експертно-аналітичної групи при Міністерстві палива та енергетики України оприлюднив новий бюлетень цін на нафтопродукти на першу половину травня. На думку спостергачів, оприлюднені цифри провокують учасників ринку збільшити ціни на пальне.

Згідно з документом, учасникам ринку пропонується встановлювати ціну на бензин марки А-95 в ціновому коридорі 4,19– 4,31 грн/л, на бензин марки А-92 – 4,04 – 4,16 грн/л, бензин марки А-76 – 3,78 –3,19 грн/л, на дизпаливо – 3,91-4,03 грн/л. А це означає, що у порівнянні з попереднім бюлетенем гранична планка коридору реалізації найбільш популярного бензину марки А-95 збільшена на 15 копійок на літрі палива.

Прогнозоване подорожчання у секретаріаті експертно-аналітичної групи пов’язують зі стрімким зростанням цін на нафту в Європі. Так, у цілому за період з 26 березня по 26 квітня в середземноморських портах бензин АІ-95 подорожчав на $100/т до $750/т, ДТ - на $70/т до $640/т. Безсумнівно, ці процеси відгукнулися в Україні. Відповідно ціни на бензин АІ-95 піднялися на 600 грн/т, до 4 600 грн./т, на дизпаливо - на 190 грн/т, до 3720 грн./т.

Водночас, у другій половині квітня ціни в більшості регіонів України не виходили, а в деяких випадках навіть не наблизилися і до нижньої планки розрахункового коридору. За даними системи реального часу RealTEK, середній рівень цін на бензин А-95 на АЗС в Україні склав 398.4 коп./л. Темпи зміни середніх цін на бензин А-95 тиждень -0.9%, за місяць - 5.3%. Аналогічна ситуація і по інших видах нафтопродуктів.

Реклама:

Однак, як завжди не обходиться без винятків, в які потрапляють Київ, Донецьк, Крим, Дніпропетровськ, Запоріжжя. Тут зустрічаються такі казуси, коли на стелах деяких АЗС красуються цифри і у 5 грн за літр 95-го. Втім, в більшості випадків, це все імпортний і якісний бензин, про ціноутворення якого "ЕП" неодноразово писала.

Таким чином, новий бюлетень з підвищенням цінової планки викликав купу емоцій як в аналітиків, так і в учасників ринку. Аналітики звинувачують секретаріат ЕАГ в завищенні оцінок ринку, а відтак – у провокуванні зростання цін.

Звісно, така ситуація влаштовує і Мінпаливенерго, і учасників ринку. Середньоринкові ціни на бензин А-95 українського виробництва складають менш ніж 4 грн за літр, що набагато нижче встановленого цінового коридору. "Виходить, що ціновий коридор стимулює операторів до підвищення ринкових цін відповідно до нижньої межі коридору, розрахованого від світових котирувань", - вважає директор НТЦ "Психея" Сергій Сапегін.

Аналогічної думки дотримується й більшість його колег. Між тим, згідно з даними НТЦ "Психея", економічні передумови для подальшого росту цін у роздрібному сегменті все-таки є, причому при будь-якому розвитку ситуації на світових ринках. Зокрема, якщо світові ціни будуть зберігатися на існуючому рівні, травневий ріст цін може скласти порядку 6-8%. Якщо ж світові ціни збільшаться на 5%, український ринок може відреагувати 10-12% подорожчанням бензину і дизпалива на АЗС.

Все це говорить про те, що незабаром нас очікує чергове неминуче подорожчання палива. А Мінпаливенерго замість утримання та стабілізації ринку намагається його розігріти і підштовхнути трейдерів до підвищення цін на бензин та дизпаливо.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!