Які будуть фінансові наслідки квартирної стагнації?

Які будуть фінансові наслідки квартирної стагнації?

Неділя, 27 травня 2007, 11:48 -
Падіння цін зробило квартири більш доступними не тільки завдяки зниженню їх вартості – на жаль, поки що невеликому. На додачу, кредити на купівлю помешкань та землі стали більш доступними. А все через затишшя на ринку нерухомості, що почалося ще у квітні
Падіння цін зробило квартири більш доступними не тільки завдяки зниженню їх вартості – на жаль, поки що невеликому. На додачу, кредити на купівлю помешкань та землі стали більш доступними.

Цього літа фінансисти будуть як ніколи налаштовані на активну роботу з населенням. Запорука тому – їх останні невдачі на цьому ринку. Після того, як банки змогли нарешті зібрати ресурси під розвиток своїх іпотечних програм (лише у вигляді кредитів від зарубіжних фінустанов з початку року було залучено $1,7 млрд.), з'ясувалося, що вони не в стані їх вкласти.

А все через затишшя на ринку нерухомості, що почалося ще у квітні – за різними підрахунками, кількість реальних угод з купівлі квартир скоротилася у 2-3 рази. Відповідним чином зменшилися темпи нарощування фінансистами портфелів іпотечних кредитів – у невеликих банків вони впали одразу у 1,5-2 рази, у системних – з широкою філіальною мережею – на 20-25%.

"Протягом березня-травня 2007 року темпи приросту іпотечного кредитного портфеля у банків знизилися приблизно на 25-30% порівняно з аналогічним періодом 2006 року", – вивів середню цифру по банківській системі начальник казначейства АКБ "Київ" Олексій Козирєв.

"Якщо позаминулого року 2% населення хотіли взяти кредит (на нерухомість – "ЕП"), то зараз про це думає тільки 1% наших співгромадян. Переважно обсяги іпотечного кредитування банкам зараз дають регіони, у яких ціни на нерухомість ростуть не такими високими темпами, як у Києві", – доповнив його заступник керівника бізнесу обслуговування індивідуальних клієнтів "Приватбанку" Роман Негінський.

Реклама:

Власне, багато банків нині змушені працювати собі у збиток – вони залучили ресурси під активне кредитування населення, а через простій іпотечного ринку вони не в стані розвернутися. А тому найближчим часом фінансисти обіцяють проявити нечувану щедрість і привітність стосовно позичальників, які всупереч нинішнім настроям все ж таки завітають у банківські відділення у пошуках іпотечних позик.

Суворості поменшає

У першу чергу лояльність банкірів стосуватиметься процедурних моментів. "Швидше за все, банки будуть акцентувати на швидкості прийняття рішення, розширенні продуктового ряду", – повідомив директор департаменту роздрібних продажів ТАС-Комерцбанку Володимир Довгаль.

Схоже, що одною з найбільш поширених "принад" для майбутніх новоселів стануть кредитні канікули, які поступово починають вводити фінансисти. В залежності від банку і строку дії кредитного договору, їх дозволять взяти два чи три рази протягом всього строку кредитування.

Як правило, вони будуть складати 3-6 місяців – протягом цього часу позичальнику дозволять взяти паузу і не платити банку за іпотечним кредитом. Приводи для таких канікул можуть бути найрізноманітніші – починаючи тим, що вас звільнили, закінчуючи – погіршенням стану здоров'я.

Крім того, на час затишшя на іпотечному ринку банкіри обіцяють не так суворо підходити до фінансової оцінки позичальників. Зокрема, не дуже сильно будуть чіплятися до того, що у вас більше 50% офіційної зарплати (а не тої, яку компанія виплачує "в конверті") після оформлення кредиту буде іти на щомісячні виплати за ним.

Водночас, банки збираються зменшити мінімальний початковий внесок при іпотечному кредитуванні – з 25-30% до 10-15%. Сьогодні, хоча фінансисти номінально і роблять подібні пропозиції з рекламною метою, однак украй рідко кредитують на подібних умовах, знаходячи формальні причини для відмови.

Застій на ринку продажу квартир зіграв на руку українцям, які сьогодні купують нерухомість за містом. "Щоб виконати плани з нарощення іпотечних портфелів, фінустанови підуть на активне збільшення обсягів кредитування заміського будівництва і фінансування будівництва індивідуальних котеджів та будинків", – вважає Олексій Козирєв.

Для цього вони готові почати більш терпимо ставитися до проблеми застав – сьогодні поки що не всі банки готові брати під заставу земельну ділянку або дачу і просто відмовляють у кредитуванні позичальникам, які не можуть надати у якості забезпечення якесь інше майно. Наприклад, квартиру в місті або дорогу машину. Цього літа фінансисти не капризуватимуть, як раніше.

Ціни – в останню чергу

Лише в останню чергу банкіри будуть іти на крайні заходи – зниження цін на кредити. "Я не виключаю поступового зниження ставок по кредитуванню іпотеки – на 0,5-1% річних протягом року", – розповів Олексій Козирєв. Щоправда, на це будуть іти лише у крайньому випадку: якщо фінансистам не вдасться звернути на себе увагу іншими способами.

Як відомо, левова частка іпотечних кредитів (близько 90%) досі видається в іноземній валюті, яку все активніше залучають українські банки не всередині країни (на депозити населення), а з-за кордону. А там вона не просто не дешевшає, а навіть дорожчає – протягом останніх півтора років доларові ресурси подорожчали у світі майже в півтора рази, тому банки украй знехотя знижують ціни на валютні кредити. Очікується, що цього року ставки почнуть знижуватися не раніше серпня.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!