Укртатнафта: міжнаціональний конфлікт

Укртатнафта: міжнаціональний конфлікт

Вівторок, 22 травня 2007, 18:11 -
На сьогодні поставки нафти на Кременчуцький НПЗ фактично монополізовані. У зв’язку з цим, а також з неефективним господарюванням нинішнього керівництва "Укртатнафти", експерти вважають "м’яко кажучи сумнівною" доцільність передачі держпакету акцій АТ "Укр

Корпоративний конфлікт навколо українсько-російського ЗАТ "Укртатнафта" – найбільшого в Україні Кременчуцького нафтопереробного заводу – досяг свого апогею напередодні загальних зборів акціонерів, призначених на 23 травня.

Націоналісти як масовка

Сьогодні навіть пройшло пікетування київського представництва ЗАТ "Укртатнафта" радикальними силами нібито на захист української власності. Ця акція політизує без того непросту ситуацію навколо НПЗ.

У відповідь міністр палива та енергетики Юрій Бойко пообіцяв через суд відібрати у держвласність акції, що належать двом офшорам (Amruz Trading AG (8,336%) та Seagroup International, Inc. (9,96%)) і контролюються татарською стороною.

Суть конфлікту: Мінпаливенерго та НАК "Нафтогаз України" звинувачують російських акціонерів у монополізації управління підприємством.

Реклама:

З іншого боку, першою сміття з хати винесла татарська сторона. У пресі з’явилися повідомлення про звернення Міністерства земельних і майнових відносин Татарстану та АТ "Татнєфть" до українського уряду з проханням "зупинити свавілля з боку менеджменту НАК "Нафтогаз України".

"Акціонери мають підстави вважати, що ініціатором "рейдерських" дій виступає НАК "Нафтогаз України" – компанія, що управляє 43,054% акцій ЗАТ "Укртатнафта". Зроблені "Нафтогазом України" спроби скликання відразу декількох зборів акціонерів з ідентичним порядком денним, перенесення місця проведення зборів в офіс НАК, а також повне ігнорування рішень правління, свідчать про те, що "Нафтогаз України" будує свою діяльність на зловживанні правами акціонера і недобросовісному використанні законодавчих норм", – відзначено у листі до Кабінету міністрів.

Довідково: Євгена Бакуліна, нинішнього голову НАК "Нафтогаз України", вважають людиною Юрія Бойка. У свою чергу, Бойка називають лобістом СП "Укргаз-Енерго" – компанії, яку опосередковано контролюють українські та російські державні компанії, а також українські бізнесмени Дмитро Фірташ та Іван Фурсін.

Удар від "своїх"

Як наслідок перший віце-прем'єр, міністр фінансів Микола Азаров, давній опонент Бойка, дорученням від 10.05.07 № 21142/0/1-07 зобов’язав компанію утриматися від участі в загальних зборах акціонерів АТ "Укртатнафта" і взяти участь у підготовці проекту рішення уряду щодо передачі до сфери управління Кабінету Міністрів України корпоративних прав, які належать державі у статутному фонді АТ "Укртатнафта".

За словами Бойка, "Нафтогаз" змушений буде підкоритися волі Азарова і не візьме участь у зборах акціонерів.

Як кажуть у компанії, НАК "Нафтогаз України" не чекав такого удару від своїх. На думку фахівців Нафтогазу, відбулася монополізація татарстанськими акціонерами ЗАТ "Укртатнафта" управління Кременчуцьким НПЗ, тож наразі "Нафтогаз України" вимагає відновлення паритету акціонерів в управлінні підприємством".

У НАКу стверджують, що протягом останнього часу вітчизняні підприємства не мають можливості переробляти власну сировину на потужностях Кременчуцького НПЗ. Компанія "Укргаз-Енерго" із 50% часткою держави була змушена припинити на заводі переробку нафти. Керівництво ЗАТ "Укртатнафта" фактично зірвало національну програму по створенню в Україні стратегічного резерву нафтопродуктів, відмовивши у співробітництві державній компанії "Укртранснафта", стверджують у "Нафтогазі".

Наразі росіянам закидають вивід фінансових активів НПЗ на власні фірми. Дійсно, фінансовий стан Кременчуцького НПЗ зараз не найкращий. У 2006 році чистий прибуток "Укртатнафти" впав порівняно з 2005 роком на 82,57% – до 20,432 млн. грн, хоча переробка нафти збільшилася на 5,3% – до 6,311 млн. тонн. В 1 кварталі дохід компанії знизився до 3,193 млрд. грн. з 3,334 млрд. грн за той самий період 2005 року. Збиток зріс у 4,1 рази – до 117,861 млн. грн.

Антитатарське повстання

Експерти називають основною причиною корпоративного конфлікту навколо АТ "Укртатнафта" порушення принципу паритетності в управлінні підприємством. Так, за словами експерта НТЦ "Психея" Сергія Сапегіна, "складається враження, що у "Укртатнафти" один господар, а українська сторона все більш відсторонюється від участі в управлінні підприємством".

Питання більш активної участі "Нафтогазу" в управлінні Кременчуцьким НПЗ порушувались і раніше, але кожного разу, за словами експерта, вони блокувалися.

Сергій Сапегін відзначив, що з приходом Юрія Бойка на пост керівника Мінпаливенерго ініціативи по залученню заводу для виконання держпрограм відновилися. "Восени була зроблена спроба через СП "Укргаз-Енерго" відновити присутність Нафтогазу на ринку нафтопродуктів України, яка закінчилася провалом. Безрезультатно завершились і перемовини щодо використання "Укртранснафтою" Кременчуцького НПЗ для створення стабілізаційного фонду нафтопродуктів".

На думку експерта, на сьогодні поставки нафти на Кременчуцький НПЗ фактично монополізовані. У зв’язку з цим, а також з неефективним господарюванням нинішнього керівництва "Укртатнафти", Сапегін вважає "м’яко кажучи сумнівною" доцільність передачі держпакету акцій АТ "Укртатнафта" в пряме управління Кабінету міністрів.

Експерт не виключає, що збори акціонерів, заплановані на 23 травня, будуть зірвані. "Не видно конструктивних пропозицій щодо розв’язання проблем і, найголовніше – бажання їх вирішувати", – вважає Сергій Сапегін.

"В 2006 р. прибуток "Укртатнафти" став найбільш низьким за останні 5 років", – говорить Віталій Давій, заступник генерального директора Українського об'єднання "Укрнафтохімпереробка". На думку експерта, відомству Азарова вигідний контроль над підприємством, оскільки це дозволить не дотримуватися строків повернення ПДВ.

За словами Сергія Куюна, директора консалтингової компанії "UPECO", поява українського оператора в результаті відновлення контролю НАКу над "Укртатнафтою" призведе до збільшення конкуренції на ринку, сприятиме об'єктивному ціноутворенню.

За інформацією "ЕП", промислові потужності "Укртатнафти" потребують термінової модернізації. Завод перебуває у вкрай небезпечному технічному стані, коштів, що виділяються на оперативні ремонти, недостатньо для забезпечення належної промислової й екологічної безпеки. Врешті решт, ще одним аргументом для розпалення конфліктної ситуації можна вважати і те, що Сергій Глушко, нинішній голова правління "Укртатнафти", став класти усі яйця в корзину татарських акціонерів, не бажаючи знаходити спільну мову з Бойком та Бакуліним.

Реклама: