"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США жорстко критикують "Газпром" за монополістичні плани по відношенню до Європи

США жорстко критикують "Газпром" за монополістичні плани по відношенню до Європи

Середа, 18 квітня 2007, 19:16 -
"Газпром" офіційно є монополією, - заявив Брайза, - а монополії діють виходячи з бажання придбати якнайбільше інфраструктури. Серед американських дітей популярна одна настільна гра, можливо, і ви в Європі її знаєте - вона називається "Монополія". Як

На думку високопоставленого американського чиновника, відповідального за енергетичну політику, "Газпром" прагне прибрати до своїх рук європейські енергетичні компанії подібно гравцю в "Монополію", який скуповує ключові активи.

Доволі різка критика російського гіганта відображає зростання занепокоєності Вашингтона комерційною експансією Росії на європейський енергетичний ринок і повільним темпом зусиль Європи з диверсифікації поставок.

В інтерв'ю Independent заступник державного секретаря зі справ Європи і Євразії Метью Брайза (Matthew Bryza) заявив про необхідність відкрити "абсолютно нову главу" у відносинах з багатим на енергоносії Туркменістаном після смерті його авторитарного президента Сапармурата Ніязова.

У ході свого візиту до Брюсселя Брайза висловив занепокоєність тим, що "Газпром" зосереджує свої зусилля на придбанні елементів європейської газової інфраструктури, а не на здійсненні життєво важливих інвестицій, покликаних гарантувати безперервність поставок.

Реклама:

"Газпром" офіційно є монополією, - заявив Брайза, - а монополії діють виходячи з бажання придбати якнайбільше інфраструктури. Серед американських дітей популярна одна настільна гра, можливо, і ви в Європі її знаєте - вона називається "Монополія". Як перемогти? Скуповуючи якнайбільше. Так ти перемагаєш. Монополії не сприяють підвищенню ефективності економіки, власне, вони підривають економічну ефективність".

На думку Брайзи, "дуже важливо, щоб "Газпром" продемонстрував сьогодні свою надійність у довгостроковому плані шляхом інвестицій у видобуток палива й підвищення пропускної здатності трубопроводів".

Він визнає, що європейські уряди не можуть заборонити фірмам інвестувати на тій підставі, що вони російські, але прогнозує, що органи, які регулюють конкуренцію, кінець кінцем створять перешкоди діяльності "Газпрому". "У певний момент почнеться перевірка відповідності цих практик європейським законам про конкуренцію", - відзначив Брайза.

Крім того, він закликав до поліпшення відносин з Туркменістаном, заявивши: "Уряди можуть виступити з ініціативами відносно нової влади Туркменістану. Ми намагаємося налагодити нові стосунки з Туркменістаном, ми відчуваємо, що в нас є шанс відкрити в них зовсім нову главу".

"Мої колеги, які відвідували цю країну після смерті Ніязова, були приємно здивовані тим, наскільки новий президент здається готовим до відкритості у відносинах із Заходом".

Проте, серйозною перешкодою залишається те, що Росія мертвою хваткою тримає транзитні газопроводи із Центральної Азії. Поки Європейській комісії не вдалося переконати Кремль відкрити його мережу нафто- і газопроводів для вільної конкуренції.

Брайза особливо підкреслив, що Росія купує газ із Центральної Азії по 100 доларів за тисячу кубометрів і продає його європейським фірмам по 300 доларів.

Крім того, він указав на розбіжності в ЄС щодо енергетичної політики Росії. Брайза заявив: "Зараз у Європі немає єдності з питання загальної політики в галузі диверсифікованості джерел енергії або поставок газу. Існує ідея, яка реалізується, але яка ще не переросла в єдину політику. Думаю, що на це, як завжди, буде потрібно чимало часу".

Стівен Касл (Stephen Castle), The Independent

Реклама: