Януковичі "освоїли" телекомунікаційну галузь

Януковичі "освоїли" телекомунікаційну галузь

П'ятниця, 23 березня 2007, 17:00 -
Нового голову НКРЗ призначив Кабмін. Згідно діючого закону про телекомунікації, робити це може тільки президент за поданням Кабміну. Невідповідність норм двох законів зовсім не збентежила уряд. "Не помітив" його і президент. Український політикум у масі с

21 березня Кабінет Міністрів замінив голову Національної комісії з регулювання зв'язку. Замість Олега Гайдука, що обіймав цю посаду з початку роботи комісії у 2005 році, призначено Володимира Звєрєва. До цього він був головою Державної інспекції зв'язку.

Учасники ринку розійшлися в оцінці цього призначення. Одні задоволені заміною, інші стурбовані тим, що тепер комісія остаточно втратить незалежність. Один з аналітиків повідомив, що Звєрєва призначено тимчасово – до того часу, поки не розв'яжеться конфлікт між членами комісії.

Після цього головою стане людина, лояльна до Партії регіонів. Щоправда, і нинішнє призначення деякі аналітики пов'язують з впливом політичних сил, а саме Анатолія Кінаха, нещодавно призначеного на посаду міністра економіки.

У будь-якому випадку, тепер НКРЗ остаточно втратить свій статус незалежного регулятора, що і прогнозувала "ЕП". Нагадаємо, що протягом 2 тижнів НКРЗ не проводила засідань, оскільки частина її членів відмовилася визнати правомірним виконання обов'язків голови НКРЗ Ольгою Філіпповою на час відсутності Гайдука. Конфлікт переріс у особисте протистояння, що негативно позначилося на галузі телекомунікацій, оскільки НКРЗ самоусунулася від участі у розв'язанні проблем ринку.

Реклама:

Про те, що призначено нового голову, членам комісії було оголошено в середу перед початком засідання. Рішення Кабміну зачитав міністр транспорту і зв'язку Микола Рудьковський. Він не став його пояснювати, лише повідомив, що Гайдука було звільнено через недобросовісне виконання ним своїх обов'язків. Звільнення загрожувало йому ще з початку минулого року, однак голові НКРЗ вдалося відстрочити його за допомогою уже перевіреного багатьма політиками способу – він пішов у листопаді минулого року на лікарняний. У березні максимально можливий термін лікарняного – 4 місяці – скінчився, і голові НКРЗ прийшлося повернутися на роботу. Після чого його і було звільнено.

"Ми знаємо Звєрєва, як одного з найкращих професіоналів у телекомунікаційній галузі, визнаного як в Україні, так і за кордоном", – оцінює нове призначення керівник оператора зв'язку "Датагруп" Олександр Данченко. Позитивно до нього ставиться і голова правління Інтернет-асоціації України Тетяна Попова, яка вважає, що це призначення дозволить розблокувати діяльність комісії.

"Усунення Гайдука і поширення на комісію впливу Кабінету Міністрів та антикризової коаліція, швидше за все, є інструментом кризового менеджменту. Поява на чолі комісії дієздатної компетентної людини, що має ресурс політичної підтримки правлячої коаліції, дозволить розблокувати діяльність та оперативно розібрати безліч справ, що накопичилися", – відмічає аналітик компанії Netton Роман Хіміч.

Звертає на себе увагу той факт, що нового голову НКРЗ призначив Кабмін. Згідно діючого закону про телекомунікації, робити це може тільки президент за поданням Кабміну. Однак прийнятий нещодавно закон про Кабмін каже, що уряд може призначати голів центральних органів державної влади, до яких належить і НКРЗ. Невідповідність норм двох законів зовсім не збентежила уряд. "Не помітив" його і президент.

На думку заступника директора Інституту інформаційного суспільства Ярослава Павловського, не можна виключати того, що тепер комісія буде приймати рішення під впливом політичних сил, що знаходяться при владі.

Однак, за словами Хіміча, зараз владу не цікавить телекомунікаційний ринок. "Український політикум у масі своїй не виявляє і найменшого інтересу до телекому. Крім суто утилітарного. На жаль, на сьогоднішній день немає підстав передбачати наявність у антикризової коаліції та Партії регіонів не те що програми дій, а і навіть оформленої послідовної системи поглядів на телекомунікації", – додав він.

На думку експерта, розв'язання правової колізії можна очікувати уже влітку, коли буде прийнято поправки до закону про телекомунікації. Це дозволить зробити новий порядок звільнення і призначення членів НКРЗ повністю законним і усунути передумови для нових конфліктів.

Реклама: