"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Найдорожчі автомобілі, на яких їздять українці. Частина друга

Найдорожчі автомобілі, на яких їздять українці. Частина друга

П'ятниця, 16 березня 2007, 08:40 -
Переважна більшість власників автомобілів вартістю близько EUR 500 тис. живуть в Києві та Київській області. У 2006 р. саме там було куплено найбільшу їх кількість – 10 авто. На другому місці – Дніпропетровськ, а на третьому – Одеса. А у 2005 р. до цієї к

Продовження. Початок читайте тут

За словами експертів, сьогодні в Україні обсяги продажу найдорожчих авто, що відносяться до класу Luxury Premium, вкрай сильно залежать від політичної ситуації в країні. Цей ринок гостро реагує на зміну влади.

"У 2005 році, коли Україну лихоманило від подій "помаранчевої" революції, ринок майже завмер, – розповідає директор Інформаційно-аналітичної групи AUTO-Consulting Олег Омельницький, – Того року було продано лише 8 автомобілів такого класу. Але щойно все вщухло, у 2006 об’єм ринку за дуже короткий термін збільшився на 62,5% – було продано вже 13 авто".

Як вважають спеціалісти, це пов’язано з тим, що в Україні ще й досі багатії не наважуються показати свої статки без цілковитої впевненості в тому, що мають велику не тільки фінансову, а й політичну вагу в суспільстві саме за діючої влади.

Реклама:

Так, лімузин Maybach є в гаражі нинішнього мера Києва Леоніда Черновецького, який є власником Правексбанку. А прихильниками Bentley є народний депутат від НСНУ і колишній міністр надзвичайних ситуацій Давид Жванія, колишній топ-менеджер банку "Правекс", а нині один із заступників столичного мера Ірена Кільчицька.

Maybach – улюблена іграшка українських олігархів

Найвідоміший в Україні Maybach сьогодні знаходиться в міністерстві транспорту ще відтоді, коли його було куплено для колишнього міністра Георгія Кирпи.

"В Росії коло покупців авто Luxury Premium є значно ширшим. Там значно рідше, ніж в Україні, приховують можливість купити супердорогий автомобіль, – говорить Омельницький, – Це не тільки олігархи, як в Україні, а й їхні діти, наближені персони, зрештою, це можуть бути й помічники депутатів.".

Коли говорити про те, де живуть вітчизняні власники найдорожчих в країні представницьких лімузинів, то більша їх частина зосереджена в Києві та Дніпропетровську. Так, за даними групи AUTO-Consulting, торік найбільше автомобілів – десять – було куплено в Києві та Київській області.

На другому місті Дніпропетровськ, де у 2006 році придбали два авто, а на третьому Одеса – один автомобіль. У 2005 році до цієї компанії потрапив і Донецьк, де було придбано теж один автомобіль Luxury Premium.

Bentley AZURE

Коло марок надзвичайно дорогих авто в Україні досить вузьке. В нього увійшли автомобілі лише трьох найпрестижніших світових брендів.

Як стверджує AUTO-Consulting, серед автомобілів Luxury Premium вже кілька років поспіль в Україні лідирують три марки: Maybach, Rolls-Royce та Bentley. Українські покупці шикарних авто зазвичай прагнуть купувати якнайдорожче. Це стосується як бренду, так і додаткового обладнання автомобіля.

Автомобілі класу Luxury Premium, що було продано в Україні офіційними імпортерами у 2006 р.

Марка автомобіля

Вартість в базовій комплектації

Кількість проданих у 2006 р.

Bentley (моделі ARNAGE, AZURE, Turbo RT)

EUR333 тыс., EUR413 тис., близько EUR300 тис.

6

Maybach (моделі 57 та 62)

От EUR580 тис.

4

Rolls-Royce Phantom

От EUR328 тис.

3

За даними Інформаційно-аналітичної групи AUTO-Consulting.

Переважна більшість заможних автомобілістів купують представницькі лімузини. Спортивні ж авто клієнти наважуються купити вкрай рідко, адже на них в Україні просто немає де їздити.

Тому не дивно, що спортивний Mercedes SLR McLaren вартістю EUR 560 тис. в Україні досі було продано в єдиному екземплярі. Його власницею стала дружина мера Києва Аліна Айвазова.

Найпопулярніші марки авто серед багатіїв

Якщо українець бажає купити автомобіль за більш як півмільйона євро, то перш за все він подумає про Maybach. Як виявилося в ході невеличкого дослідження, що провела "ЕП", саме цих авто класу Luxury Premium куплено найбільше.

Як повідомили в прес-службі Автомобільного дому "Україна", що вже 4 роки є офіційним імпортером Maybach в Україні, до сьогодні вже було продано 12 представницьких лімузинів Maybach.

На другому місці за кількістю продажів стоїть Bentley Arnage, яких за повідомленням офіційного імпортера автомобілів цієї марки в Україні компанії "Віпкар", в Україні продано вже шість екземплярів.

На третьому місці за об’ємами продажів автомобілів Luxury Premium стоїть Rolls-Royce. За словами Олександра Тимофєєва, генерального директора АВТ Баварія, що є офіційним імпортером Rolls-Royce в Україні, за два роки українці купили 4 Rolls-Royce Phantom. Причому за статистикою групи AUTO-Consulting, три з них було куплено у 2006 р.

Rolls-Royce Phantom – такі авто їздять вулицями Києва

Окремо слід сказати про деякі марки авто класу High Premium. В цьому сегменті ринку продаються автомобілі вартістю до EUR 300 тис. За об’ємами продажів лідирують Mercedes-Benz S-класу, BMW та Audi.

Але разом з тим, в цій ніші є представники екзотичних для нашого ринку авто, таких як Аston Martin, Maserati, Lamborghini, Ferrari тощо. Попит на авто цих марок досить низький. Адже, як вважають експерти, ці марки є не досить розкрученими, і такі авто в гаражі шанувальників дорогих машин є 3-м, 4-м, або навіть 10-м авто. Немає сьогодні в Україні і попиту на авто цих марок, що за ціною дорівнюють Luxury Premium.

Maserati Quattroporte

Проте, в сусідній Росії такі авто продаються у досить великій кількості, звідки їх часто і везуть в Україну "сірі" дилери. В Україні працює офіційне представництво тільки у Maserati, та найближчим часом почне працювати офіційний імпортер Lamborghini.

Реклама: