НКРЗ – в паралічі і незабаром "помре"

НКРЗ – в паралічі і незабаром "помре"

Вівторок, 13 березня 2007, 13:12 -
Через відсутність згоди в рядах Національної комісії регулювання зв'язку її можуть розпустити. Також існує ймовірність, що всі рішення комісії за останні місяці, зокрема, про видачу ліцензій, можуть бути визнані незаконними. Розбіжність думок в НКРЗ призв

Через відсутність згоди в рядах Національної комісії регулювання зв'язку її можуть розпустити. Повагу серед учасників телекомунікаційного ринку вона вже давно втратила.

Зв'язковий параліч

6 березня стало відомо про розкол у НКРЗ, в результаті якого вже другий тиждень зриваються засідання Комісії. Раніше подібні інциденти траплялися, однак були нетривалими і швидко вирішувалися. Цього разу, схоже, все набагато серйозніше.

Причина конфлікту – голова НКРЗ Олег Гайдук, відсутній через хворобу з листопада. Він призначив в.о. голови члена НКРЗ Ольгу Філіппову. Але через три місяці четверо з 8 членів комісії написали відкриту заяву, де повідомили, що призначення в.о. голови НКРЗ не передбачено законодавством.

Реклама:

За словами одного з членів комісії, Філіппова за цей час підписала ряд рішень, що суперечать законодавству. Крім цього, вона досягла пенсійного віку. За словами члена НКРЗ Петра Семерея, що поставив свій підпис під заявою про загрозу роботі НКРЗ, на такий крок членів комісії Філіппова відреагувала ультиматумом: заявила, що засідання будуть проходити або під її керівництвом, або не будуть проходити взагалі.

Загалом, існує ймовірність, що всі рішення комісії за останні місяці, зокрема, про видачу ліцензій, можуть бути визнані незаконними. В такій ситуації засідання можуть продовжуватися, але для цього за законом потрібна присутність не менше 5 з 8 членів комісії. У зв'язку з цим четверо членів комісії, що підписали відкриту заяву, сподіваються, що до них приєднається ще, як мінімум, один із трьох членів, що підтримують зараз Ольгу Філіппову.

"Які б там не були розколи, які б не були опозиції, НКРЗ – це не Верховна Рада, що може блокувати трибуну. Вона має забезпечувати нормальне, щоденне, щогодинне функціонування ринку телекомунікацій", – відзначає аналітик компанії iKS-Comsulting Олексій Данілін.

Ліцензійний запор

Через відсутність засідань зараз низка заявок на отримання ліцензій від телекомунікаційних компаній лежить без розгляду. Відповідно до законодавства, якщо протягом двох місяців від комісії не приходить відповідь із приводу видачі тієї або іншої ліцензії, вважається, що прийнято рішення про видачу ліцензії.

За словами Семерея, терміни розгляду заявок вже 5-6 компаній пройшли, і вони мають повне право вимагати в суді від НКРЗ видачі їм ліцензій. Якщо засідання не будуть проходити, кількість позивачів може стрімко збільшитися. "Ми лише хочемо, щоб ухвалювалися рішення і не страждали інтереси учасників телекомунікаційного ринку", – запевняє Семерей.

Розбіжність думок в комісії призвела до того, що вона самоусунулася від багатьох важливих рішень у сфері телекомунікацій.

Про це, зокрема, свідчить конфлікт компанії "Голден Телеком"та оператора UMC щодо вартості доступу до мереж один одного.

"На сьогодні комісія зовсім недієздатна. У членів комісії немає ні волі, ні бажання опрацьовувати ті питання, що знаходяться в їхній компетенції. Тому ніяких надій на пожвавлення роботи комісії в мене немає. Вона цілком втратила авторитет", – говорить аналітик компанії Netton Роман Хіміч.

На думку експертів, перспективи комісії не райдужні. "Все це може закінчитися в кращому випадку переобранням, у гіршому – комісію буде скасовано. І, звичайно, будуть оскаржені її рішення", – підсумував Хіміч.

Історія страждань

Взагалі, непорозуміння в комісії почалися майже відразу після її створення на початку 2005 року. Виявилося, що кожний з 8 членів має свій погляд на телекомунікаційний ринок і єдину думку комісія так і не виробила. В результаті через якийсь час роботи комісії її прес-служба попросила журналістів не приймати висловлення окремих членів комісії за думку всієї НКРЗ.

Незабаром принцип незалежності НКРЗ від виконавчої влади, що проголошувався при її створенні, було порушено. За наказом Кабінету Міністрів і всупереч думці членів НКРЗ була видана без конкурсу ліцензія на послуги мобільного зв'язку третього покоління "Укртелекому".

"Принцип незалежності НКРЗ було самим нахабним чином розтоптано", – говорить Хіміч. Але в той час учасники ринку ще дивилися на регулятора з надією, розраховуючи на впровадження нових технологій і своєчасну видачу ліцензій.

Розбіжності в НКРЗ загострилися торік, коли почалася видача дорогих ліцензій на дефіцитні частоти. Йдеться, зокрема, про технології високошвидкісної бездротової передачі даних WiMAX, що використовуються для послуг доступу в Інтернет.

Після того, як НКРЗ видала низку ліцензій на ці частоти маловідомим компаніям, учасники ринку звинуватили комісію в корупції і зажадали провести тендери на частоти. Один з тендерів було проведено, але тільки на регіональні ліцензії. Конкурс на загальнонаціональні ліцензії було заблоковано у суді.

Реклама: