Угорщина радіє демпінговим цінам на українську електроенергію?

Угорщина радіє демпінговим цінам на українську електроенергію?

Понеділок, 12 березня 2007, 13:17 -
Візит Януковича до Угорщини так і не дав відповіді на два основних питання – скільки ще українські кіловат-години будуть перетікати до Східної Європи за демпінговими цінами і хто саме буде заробляти на цьому сотні мільйонів доларів. Принаймні такий виснов

Візит Януковича до Угорщини так і не дав відповіді на два головних питання: скільки ще українські кіловат-години будуть перетікати до Східної Європи за демпінговими цінами, і хто саме буде заробляти на цьому сотні мільйонів доларів? Принаймні, такий висновок робить більшість угорських видань.

Нагадаємо, що Угорщина є одним з найбільших споживачів української електроенергії. Саме наш струм складає основу товарообороту між двома країнами і, що найцікавіше, наразі майже повністю контролюється однією структурою – System Consulting, що належить найбільшому багатію угорського парламенту і члену урядової коаліції Ласло Капої.

Діяльність цієї структури та її керманича викликала багато запитань по обидва боки кордону. Питання, чому на фоні тотального зростання цін на імпортовані енергоносії ціна на українську електроенергію стабільно відстає від загальноєвропейської тенденції, обговорюється не перший рік.

За приблизними оцінками експертів, завдяки різниці в ціні на кіловат-годину в Україні і Угорщині трейдерська структура Капої та її партнери здатні заробити більше $300 млн. щороку. В той же час Україна змушена продавати електроенергію System Consulting за цінами, подекуди навіть нижчими за внутрішньоукраїнські.

Реклама:

Згодом виявилося, що від такого "демпігнування" не в захваті і самі угорці, оскільки рівень цін на електроенергію в їх країні все одно зростає надшвидкими темпами. Більше того, в розпал скандалу з поставками української електроенергії опозиційні сили в Угорщині дізналися, що Капої ще й ховається від сплати податків, оскільки більшість обсягів української електроенергії відразу ж перепродає американській компанії з тією ж назвою – System Consulting LLC (Про це "ЕП" вже писала).

Інтерес до цієї справи підігріває і той факт, що заробляти на експорті української електроенергії до Угорщини дуже хочуть ще принаймні дві великі структури – трейдер Emfesz, що контролюється Дмитром Фірташем, та компанія Energy Capital, яка, за чутками, пов'язана з "помаранчевими" екс-керівниками Мінпаливенерго Іваном Плачковим та Юрієм Проданом.

Обидві компанії наразі заявляють про те, що пропонують Україні ціну в два рази вищу за пропозицію Ласло Капої, і активно пропагують ідею продажу всієї української електроенергії, що експортується в напрямку Східної Європи, на аукціонах.

Не дивно, що за таких обставин особа Ласло Капої в угорській пресі була навіть популярнішою ніж самі прем'єри Янукович і Дюрчань. До речі, власне зустріч двох викопосадовців так і не дала однозначної відповіді – чи платитиме Угорщина більше за електроенергію, і хто саме буде оператором поставок.

З одного боку, Янукович напевне вирішив "не ламати списи", з іншого – українські енергетичні чиновники все більше натякають угорцям на аукціонну систему, що автоматично означатиме підвищення цін.

Про це, зокрема, пише угорська газета "Мадьяр Немзет" в статті "Електричний бізнес: Капої ще в сідлі": "Український уряд хотів би позбутися System Consulting, що законтрактувала більшу частину обсягів продажу електроенергії на основі довгострокових контрактів, і замість цього продавати електроенергію на аукціонах".

Однак, як зазначає видання, в Угорщині Янукович відкрито про це не сказав: "після зустрічі Януковича і Дюрчаня обидві сторони підтвердили: вони вважають важливим збереження довгострокових контрактів".

Сам Ласло Капої в коментарях "Мадьяр Немзет" запевнив, що "наміри української сторони продавати електроенергію на аукціонах жодним чином не зачеплять його компанію".

Правда, при цьому видання цитує вже українського паливного міністра Бойко: "В україно-угорському електричному бізнесі головне – безпека постачань, а особистість конкретного постачальника – вторинна". І з огляду на ці слова робить висновок, що "майбутнє Капої не таке вже й безхмарне".

Про можливість переходу на аукціонну систему згадує і газета "Віллагаздашаг" в статті з дуже показовою назвою "Українсько-угорський план дій на 2007 рік: Демпінгова угода на зустрічі двох прем'єр міністрів": "…В понеділок Олексій Шеберстов, український заступник міністра, заявив, що за розпорядженням уряду розробляється проект закону, за яким тепер українську електроенергію іноземці зможуть купувати тільки на аукціоні. Цей крок необхідний для ведення справедливих цін. Іншими словами, угорська System Consulting, що дешево купує український струм на Бурштинській електростанції, в майбутньому платила би більше, чи була б витіснена з ринку. Відтепер отримувати дешево український струм зможе тільки та фірма, яка буде інвестувати в розвиток українських експортних потужностей".


Менш категоричне проурядове видання Nepszabadsag в статті "Київ обіцяє передбачуваність" висловлює думку, що Україна за рахунок енергетичного демпінгу шукає виходи на європейський енергоринок. "Одну українську журналістку цікавило, чому угорці, що є найбільшими імпортерами української електроенергії, купують її у східного сусіди за ціною, що втричі менша від європейського рівня цін, і чи отримує від цього зиск державна угорська компанія MVM? Дюрчань пояснив, що в цінах відображається і вартість угорського обладнання, яка робить українську електроенергію придатною для потрапляння в європейську мережу".

"ЕП" висловлює вдячність центру перекладів TUREN

Реклама: