Пінчук буде плавити сталь по-італійськи

Пінчук буде плавити сталь по-італійськи

Середа, 28 лютого 2007, 14:34 -
Віктор Пінчук оголосив про великі плани з модернізації свого виробництва. За словами зятя Кучми, його новий проект передбачає більш ніж 600 млн інвестицій. Експерти вважають наміри Пінчука занадто ризикованими. Ризики для нового проекту "Інтерпайпу" є дов

Віктор Пінчук оголосив про великі плани з модернізації свого виробництва. За словами зятя Кучми, його новий проект передбачає більш ніж 600 млн інвестицій. Експерти вважають наміри Пінчука занадто ризикованими.

Прощавай, мартен

Реклама:

26 лютого у Кабінеті Міністрів власник великих потужностей з виробництва труб в Україні компанія "Інтерпайп" та один з трьох найбільших у світі виробників обладнання для металургії італійська Danieli підписали контракт на будівництво у Дніпропетровську електросталеплавильного комплексу потужністю 1,32 млн тонн сталі на рік.

За словами засновника і основного власника "Інтерпайпу" Віктора Пінчука, новий завод компанія Danieli збудує "під ключ", при цьому термін реалізації проекту складає 26 місяців. Це значить, що до середини 2009 року "Інтерпайп" розраховує ввести новий завод у експлуатацію.

Генеральний директор трубної компанії "Інтерпайп" Олександр Киричко відмітив, що для будівництва вже підготовлено майданчик поряд з Нижньодніпровським трубопрокатним заводом (НТЗ), що належить "Інтерпайпу".

Технічні подробиці. Електросталеплавильний комплекс буде включати в себе електродугову піч, одну двопозиційну установку піч-ківш ємністю 160 тонн, установку вакуумної дегазації, дві машини безперервного лиття заготовок і буде забезпечувати сталевою заготовкою всі трубні заводу "Інтерпайпу".

Киричко відмітив, що продукція майбутнього заводу буде поставлятися тільки на заводи "Інтерпайпу". Для реалізації проекту уже створено юридичну особу – компанію "Дніпросталь", яку, за словами Киричко, скоро буде перейменовано на "Інтерпайп сталь".

Майбутній сталеплавильний комплекс буде знаходитися у власності саме цієї компанії. Киричко підкреслив, що "Інтерпайп" має намір закрити морально застаріле мартенівське виробництво сталі на НТЗ через рік після запуску в експлуатацію "Інтерпайп сталі".

Це дозволить у 8 разів скоротити споживання природного газу і у 2,5 разів скоротити шкідливі викиди в атмосферу. Киричко підкреслив, що екологічний ефект комплексу дозволить рефінансувати витрати на нього за допомогою продажу карбонових квот згідно з Кіотським протоколом.

"Інтерпайп" заявляє, що частину інвестицій у будівництво електросталеплавильного комплексу складають власні кошти "Інтерпайпу", частину – позикові кошти синдикату західних банків. Киричко не оголосив суму кредиту і склад синдикату, підкресливши, що кредитну угоду ще не підписано, а переговори із залучення коштів буде завершено за місяць.

Облом з сировиною

Керівник проекту з будівництва "Інтерпайп" Микола Солошенко відмітив, що основною сировиною для електросталеплавильного комплексу буде металобрухт. Щоб майбутній комплекс не відчував сировинного голоду, "Інтерпайп" має намір відновити проектні промислові потужності "Дніпропетровського втормету" до 1 млн тонн брухту на рік (зараз вони складають 400-500 тис. тонн брухту на рік), а також реконструювати потужності "Луганського втормету".

На думку виконавчого директора Асоціації вторинних металів Веніаміна Крамера, зараз важко прогнозувати, чи будуть проблеми із забезпеченням комплексу. Крамер підкреслив, що модернізація вторметів – позитивне явище, а все залежить від того, чи зможе "Інтерпайп" знайти достатню кількість брухту для своїх виробництв. Але Крамер все-таки припускає, що компанія Пінчука підготувала кілька варіантів розв'язання можливих сировинних проблем, адже мова іде про великі інвестиції.

Експерт у брухтопереробній галузі, що побажав лишитися неназваним, відмітив, що сировинні ризики для нового проекту "Інтерпайпу" є доволі серйозними. Доля експорту у 2006 році була досить незначною у загальному обсязі переробленого брухту, всього 700 тис. тонн з 7,5 млн тонн. І, за словами експерта, збільшуватися вона не буде – тільки зменшуватися.

А інвестпрограми українських метпідприємств передбачають серйозний приріст виробництва. Можливим рішенням може буде введення стимулюючих заходів збільшення переробки брухту, його імпорту. Також експерт підкреслив, що "Інтерпайп" уже заготував плани перерозподілення потоків у сфері брухтозаготівлі, і навряд чи залишив без уваги серйозність ризиків у питання забезпечення брухтом нового електросталеплавильного комплексу.

ДОВІДКА

"Інтерпайп" входить до десятки найбільших світових гравців на ринку труб і є їх найбільшим виробником в Україні. В компанії працює близько 16 тис. людей. Річний прибуток 2006 склав приблизно $1,6 млрд. Обсяг виробництва у 2006 році – близько 1,4 млн тонн, що на 13% більше порівняно з 2005. "Інтерпайп" контролює Нижньодніпровський трубопрокатний завод, Новомосковський трубний завод, Нікопольський завод безшовних труб Niko Tube та Нікопольську трубну компанію (всі – Дніпропетровська область).

Компанія Danieli проектує, виробляє та встановлює обладнання для підприємств металургійного комплексу. Річний оборот компанії складає 2 млрд євро. На даний момент у компанії працює близько 5 тис. людей на 18 продуктових лініях. 98% продукції компанії поставляється на експорт. Заснована в Італії у 1914 році.

Реклама: