Земельний "дерибан" по-полтавськи

Земельний "дерибан" по-полтавськи

Вівторок, 27 лютого 2007, 16:34 -
Через скандал із незаконним виділенням громадській організації "Яр 2-га черга" 62 га землі, що знаходяться в селищі Яр біля Полтави, в Жовтневій районній раді в м. Полтава вже більш як півроку заблоковано дію всіх рішень райвиконкому щодо виділення землі.

"Економічна правда" публікує зі скороченнями лист депутата від Партії Регіонів Жовтневої районної ради в м. Полтаві Михайла Дугіна щодо земельного скандалу в передмісті Полтави.

Депутат Дугін розповів про те, що в зазначеній райраді із середини липня минулого року заблоковано ухвалення будь яких земельних питань. Причиною цього став скандал з незаконним розподілом 62 га землі в селищі Яр, що знаходиться в приміській зоні Полтави.

Ця історія почалася ще в 1995 р., коли ВР своєю Постановою №251/95-ВР від 29.06.1995 р. вилучила з підсобного господарства Полтавського тампонажного управління виробничого об'єднання "Укрнафта" і надала в постійне користування 62,0 га земель (в тому числі 41,3 га ріллі) для індивідуального житлового будівництва виконавчому комітету жовтневої райради м. Полтава.

Зазначена ділянка знаходиться в селищі Яр і належить до запасу Супрунівської сільської ради.

Реклама:

Але протягом п'яти років Жовтнева райрада так і не вчинила ніяких дій стосовно цієї землі. Так сталося, що долю цієї землі влада вирішила тільки у травні 2005 року.

Але замість того, щоб землю громадянам виділяла райрада, як то передбачає Земельний кодекс, виконком Жовтневої райради вирішив створити для цього товариство забудовників "Яр - ІІ черга".

Його завданням було погодження місцерозташування земельних ділянок для членів товариства, оформлення необхідної техдокументації на забудову та із землеустрою, а також оформлення права забудовників на земельні ділянки.

Мало того, що виконком Жовтневої райради не мав права створювати такі організації, він ще й всупереч закону делегував функції розподілу землі сторонній організації, в той час коли це може робити тільки сесія районної ради. Але 14 сесія 24-го скликання Жовтневої райради це рішення виконкому чомусь затвердила.

Проте товариству забудовників "Яр 2-га черга" так і не судилося зареєструватися в Полтавському міськвиконкомі. Замість нього це зробила громадська організація "Яр 2-га черга", що взяла на себе зазначені функції із землевпорядкування та розподілу ділянок.

Але в статуті цієї організації чомусь не значиться, що вона є наступником прав товариства забудовників, а також відсутні завдання щодо наділення її членів земельними ділянками, зокрема, і на території Жовтневої райради.

Тобто, новостворена організація стала робити справу, до якої немає ніякого відношення. Керівником громадської організації "Яр 2-га черга" стала людина на ім'я Юрій Бессараб.

Але за іронією долі, після створення "Яр 2-га черга" земля у неї так так і не з'явилася.

Справа в тому, що згідно з Постановою ВР, якою було виділено землю, посадовцям, відповідальним за контролем та розподілом землі в м. Полтаві, необхідно було оформити необхідні документи, аби вступити в права володіння землею.

Зокрема:

- вилучити ділянку із земель запасу Супрунівської сільської ради;
- Полтавська райдержадміністрація мала посвідчити державним актом право постійного користування ділянкою, що надана Жовтневій райраді Верховною Радою;
- включити цю земельну ділянку до складу земель адміністративного підпорядкування м. Полтави та внести відповідні зміни в земельні облікові документи.

А також в установленому законом порядку, Жовтнева райрада мала отримати документи, які б посвідчували право користування і використання земельної ділянки, в т.ч. з набуттям права передавати її у власність громадянам для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд. До теперішнього часу вказані дії не виконані.

А значить, зараз Жовтнева райрада не має права власності на зазначену земельну ділянку.

Але незважаючи на це, в березні 2006 р. голова правління "Яр 2-га черга" Бессараб подав у виконком Жовтневої райради клопотання про надання дозволу на оформлення права власності на земельні ділянки членам даної організації та про погодження місцерозташування земельних ділянок для членів організації.

До того ж, досить цікавим є те, як керівництво "Яр 2-га черга" спромоглося заробити на довірливих членах організації..

Юрій Бессараб та посадові особи Жовтневого райвиконкому збирали з членів громадської організації "Яр 2-га черга” по 1000-1500 грн. на коригування технічної документації на землю. Але ця сума є в декілька раз більшою, ніж того вимагає закон.

За Наказом Держкомзему від 12.08. 2004 р. № 264, яким затверджено граничні розміри плати з виконання землевпорядних робіт для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель, для індивідуального будівництва, ця сума не має перевищувати 176 грн.

Цікавим є також і той факт, що Юрій Бессараб окрім того, що очолює громадську організацію "Яр 2-га черга”, є також керівником НВТ "Інтерагроцентр", що має ліцензію на право проведення землевпорядних робіт.

Тож договір № ТД-130/05 від 22.12.2005 р. на виконання робіт з виготовлення технічної документації із землеустрою щодо посвідчення права власності на земельні ділянки громадян в с. Яр, Бессараб, як директор НВТ "Інтерагроцентр" ("Виконавець"), укладав та підписував сам із собою як із керівником громадської організації "Яр 2-га черга" ("Замовник") і зобов'язався сплатити собі ж 30 тис. грн. авансу.

А згідно Протоколу узгодження договірної ціни на виконання цих робіт (додаток №1 до вищезгаданого протоколу) Бессараб Ю.К. узгоджував сам із собою як "Замовник" і "Виконавець" загальну вартість робіт на суму 85 500 грн. Звісно, що і Акт здачі-приймання виконаних робіт Юрій Бессараб теж погоджував сам із собою.

Вказані порушення призвели до того, що 12.07.2006 р. рішенням 3-ї сесії 5-го скликання Жовтневої райради у м. Полтаві було призупинено дію всіх рішень райвиконкому щодо виділення землі.

Всі вищезазначені факти щодо незаконної передачі землі громадській організації "Яр 2-га черга", зловживання з боку посадових осіб Жовтневої райради, виявлені корупційні і протиправні схеми із землею були задокументовані управліннями СБУ та УБОЗ МВСУ в Полтавській області.

Матеріали, в повному обсязі, передано до обласної прокуратури. Обласним прокурором вже було висунуто два протести стосовно незаконного створення організації "Яр 2-га черга”, а також щодо незаконного виділення землі цій організації. Але до цього часу прокуратура так і не винесла ніякого рішення щодо порушення кримінальних справ.

А тим часом в Полтавській пресі все частіше зустрічаються об'яви: "Яр-2, продам земельну ділянку 10 соток за 13000 у.о." ("Жовта газета" від 23.10.2006 р.).

Чи не тому, що земля в с. Яр (ІІ-га черга) вже давно розподілена між чиновниками, керівниками громадської організації "Яр 2-га черга" та й просто між "чорними" ділерами, які наживаються на продажу землі за рахунок довірливих громадян.

P.S. Редакція "ЕП" 26 лютого звернулася до голови громадської організації "Яр 2-га черга" Юрія Бессараба з проханням прокоментувати лист депутата Дугіна і висловити своє бачення ситуації з виділенням землі в селищі Яр.

Юрій Бессараб пообіцяв дати свої коментарі в телефонній розмові 27 лютого. Але, на жаль, цього дня він так і не відповів на жоден дзвінок кореспондента "ЕП".

Реклама: