Як Угорщина імпортує дешеву електроенергію з України

Як Угорщина імпортує дешеву електроенергію з України

Вівторок, 13 лютого 2007, 11:48 -
Ціна, що платить Капойі за імпортовану електроенергією, настільки низька, що викликає здивування як угорської опозиції, так і України. Компанія "Укрінтеренерго" - український без п'яти хвилин монополіст – спробувала розірвати контракт. Однак цей хід був з

Ласло Капойі (Lбszlу Kapolyi), лідер місцевих соціал-демократів і нинішній мільярдер, зазнав поразки в боротьбі з угорською опозицією та українськими енергетичними лобістами.

Ціна на електроенергію в Угорщині з 1 лютого підвищується на 4,6%. Відповідно до твердження Пітера Сіярто (Pйter Szнjjбrtу), прес-секретаря опозиційної цивільної партії "Фідес" (Fidesz), підвищення цін було обумовлено тим, що уряд хвилюють не інтереси простих людей, а "соціалістичні надприбутки".

Під цим визначенням маються на увазі справи одного міністра комуністичної ери, який є володарем статку в розмірі майже 5 млрд. форинтів (трохи менше EUR20) і входить до сотні найзаможніших угорців.

Ласло Капойі з жахом чекає свого 75-річчя, що має наступити 7-го червня: він вважає, що опозиція та українська держава вступили в змову проти нього.

Реклама:

Капойі, що отримав три дипломи, два ступені доктора і пропрацював впродовж чверті століття інженером, став у 1976 р. заступником міністра, потім державним секретарем, міністром, а в 1988/89 рр. - уповноваженим ради міністрів з питань енергетики. Однак його план знову оживити вугільну промисловість провалився.

Крах Радянського Союзу стався як найдоречніше: ще в 1989 р. Ласло організував компанію System Consulting, що уклала п'ятьма роками пізніше договір на імпорт електроенергії з української електростанції "Бурштин".

Цей привілей було отримано завдяки інвестиційному внеску, за допомогою якого електростанція стала сумісною із західними енергосистемами.

Ціна, що платить Капойі, настільки низька, що викликає здивування як угорської опозиції, так і України. Компанія "Укрінтеренерго" - український без п'яти хвилин монополіст – спробувала розірвати контракт.

Спочатку угорській газовій торговельній компанії Emfesz пообіцяли постачання енергії з "Бурштина", кількість якої мала привести до скорочення договірних постачань Капойі.

Однак, згідно з повідомленнями газети Nйрszаbаdsбg, цей хід був зірваний після зустрічі прем'єр-міністра Дюрчаня (Gуurсsбnу) із президентом України Ющенком 20 січня.

Капойі, як видно, загрожують неприємності через те, що він потрапив у список правлячих соціалістів у парламенті Будапешта. Він постійно запрошує різних соціалістичних діячів на святкування, що проводяться його невеличкою "Соціал-демократичною партією Угорщини".

Енергетична політика Угорщини зіткнулася з новою спробою розриву. Тільки но по трубопроводу "Дружба" знову потекла нафта, на обрії з'явилися зовсім інші проблеми.

Київ готується до нових ударів. Міністр енергетики Юрій Бойко заявив, що в травні має відбутися аукціон з продажу електроенергії, виробленої на електростанції "Бурштин".

Відправна ціна складе до $80 (EUR61,91) за МВт. Згідно з даним газети "Экономические известия", Капойі платить $43.

Якщо торік компанія "Укрінтеренерго" постачала за $1 у середньому 34,2 кВт/годину, то Капойі одержував за цю ж суму майже 60 кВт/годину. Тому він і міг дозволити собі, будучи депутатом, відмовлятися від відшкодування витрат на поїздки, що склали в період між 2002 і 2005 р. близько 13 млн. форинтів (близько EUR50,000). У 2005 році його задекларовані доходи склали 744 млн. форинтів.

Конфлікт триває і на угорській території. Обмежений у сфері імпорту електроенергії конкурент Emfesz планує будівництво газової електростанції потужністю близько 2,400 МВт, що дозволило б задовольнити половину внутрішньої потреби Угорщини. Електростанція має бути побудована (за участі України) недалеко від північно-східного міста Нирегихаза.

Неподалік від цього місця Капойі також будує електростанцію на основі газової турбіни, придбаної їм наприкінці 2000 р. У прикордонній з Україною області він здає в оренду оптоволоконні мережі, керує двома місцевими телевізійними каналами і надає доступ до мережі Інтернет.

Найвідоміше його "придбання" виходить у Будапешті: Nйрszаvа ("Народний Голос"), що був органом комуністичних профспілок, має тепер підзаголовок "Соціал-демократична щоденна газета". Фонд Капойі регулярно оплачує там статті про ЄС.

Реклама: