За що переслідують соратника Івченка?

За що переслідують соратника Івченка?

Четвер, 1 лютого 2007, 09:00 -
Вівторок 30 січня не додав приємностей у неспокійне життя екс-глави НАК "Нафтогаз України" Олексія Івченко. І не тільки йому одному – також дісталося і його "однополчанину" та земляку Олегу Бахматюку. Правоохоронці промовляли їх імена у дуже неприємних ко

 Вівторок 30 січня не додав приємностей у неспокійне життя екс-глави НАК "Нафтогаз України" Олексія Івченко. Дісталося не тільки йому одному – а також і його "однополчанину" та земляку Олегу Бахматюку. Правоохоронці промовляли їх імена у дуже неприємних контекстах.

Вранці наступного дня компанія PRT, яка спеціалізується на піар-послугах, розповсюдила заяву від імені Олега Бахматюка, де той відкинув звинувачення КРУ та Генпрокуратури, а також повідомив журналістів, що за неправдиву інформацію подаватиме на них до суду.

Лінія атаки

Як відомо, генеральна прокуратура за матеріалами перевірок головного контрольно-ревізійного управління порушила 9 кримінальних справ за фактами порушень, виявлених в НАК "Нафтогаз України".

Реклама:

Про це повідомив голова ГоловКРУ Петро Андрєєв на прес-конференції. За його словами, створено слідчо-оперативну групу для розслідування цих кримінальних справ, до складу якої увійшли представники ГоловКРУ.

При цьому Андрєєв зазначив, що перевірятиметься як діяльність екс-голови правління НАК "Нафтогаз України" Олексія Івченка, так і діяльність структури загалом. Зокрема, Андрєєв зазначив про факти фінансування НАК "Нафтогаз України" будівництва газопроводів, збудованих за рахунок коштів громадян.

Водночас генпрокурор Олександр Медведько на прес-конференції у Києві сказав, що суд скасував постанову Генпрокуратури про порушення кримінальної справи щодо Івченка.

За його словами, Генпрокуратура внесла апеляцію на це рішення.

"За його (Івченка) заявою наша постанова скасована", – сказав він. За словами Медведька, Генпрокуратура внесла апеляцію на рішення суду, і її буде розглянуто апеляційним судом Києва.

Повідомлялося, що Генпрокуратура намагалася порушити кримінальну справу щодо Івченка за ознаками зловживання владою або службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків.

Дикий Захід, або питання газопроводів

Історія питання сягає часів початку "газової війни" з Росією. 20 жовтня, за декілька тижнів до того, як почнеться шалена інформаційна атака на Україну і НАК опиниться у скрутному фінансовому становищі, Олексій Івченко, будучи головою правління найбільшої української компанії, отримав листа від менеджменту п'яти західноукраїнських облгазів: львівського, івано-франківського, закарпатського, чернівецького та волинського.

Керівники цих компаній, котрі знаходяться під контролем приватних осіб, просили державну компанію (тобто "Нафтогаз") виділити кошти на будівництво газопроводів, які потім приватні облгази готові взяти на обслуговування. Копію цього листа наведено нижче.

Відповідь Івченка була позитивною. Голова правління "Нафтогазу" доручив своїм підлеглим, серед яких був і Олег Бахматюк, виконати прохання керівників облгазів. Копію розпорядження Івченка наведено нижче.

Як події відбувалися далі, змальовує заступник голови Контрольно-ревізійного управління Тетяна Корнякова.

Корнякова встановила, що 25 листопада 2005-го (коли газова суперечка між НАКом і "Газпромом" вже набрала обертів, і фінансові проблеми "Нафтогазу" в наступному році були більш ніж вірогідними) дочірня компанія НАКу, "Укртрансгаз", перерахувала на рахунки облгазів 410 млн грн. Рахунки було відкрито у банку "Фінансова ініціатива".

За твердженнями КРУ, під залпи "газових війн" облгази перерахували надані їм кошти трьом компаніям – ПП "Промбуддеталь", ТОВ "СБ-Індустрія" та "Будпрофервіс". Ці компанії, маючи договори підряду з облгазами ("Закарпатгазом", "Львівгазом", "Івано-Франківськгазом", "Чернівцігазом" та "Волиньгазом") на будівництво газопроводів, теж відкрили рахунки у вказаному банку.

В КРУ впевнені, що внаслідок проведення посадовими особами цих трьох компаній "низки фінансових операцій", 300 млн грн., які мали піти на закупку труб та інших матеріальних цінностей, опинились на рахунку ТОВ "Станіславська торгівельна компанія" (СТК). (На жаль, КРУ не вказує, яким саме чином гроші опинилися на рахунках СТК.) Правоохоронці вважають, що ці кошти було використано не за призначенням, чим державі завдано збитків у особливо великих розмірах.

Саме на СТК замикається ланцюжок фінансової оборудки. За інформацією українських ЗМІ, з січня 2004 р. по листопад 2005 р. керівником ТОВ "Станіславська торгова компанія" був… Бахматюк. Зважаючи на його попередження журналістам про судові позови, "ЕП" лише висловить припущення, що Бахматюк мав стосунок до СТК не тільки як простий керівник.

А інформацію про те, що банк "Фінансова ініціатива", який став центром фінансової схеми, і вказані облгази належать Бахматюку, варто сприймати взагалі як фантазію. Як і чутки про те, що наприкінці минулого року сам Бахматюк намагався продати свої газорозподільні компанії російській компанії "Газекс" за $20 млн., також слід вважати неправдою…

Впевнено стверджувати можна лише про очевидні факти біографії Бахматюка.

Як, наприклад, що Олег Бахматюк займав посаду заступника голови правління "Нафтогазу України" з 25 липня 2006 р. і займався питаннями управління майном і корпоративними правами. З 15 листопада 2005 р. і до призначення заступником голови правління Бахматюк займав посаду начальника управління експертної оцінки і корпоративного фінансування "Нафтогазу".

З березня 2005-го Бахматюк також був радником голови правління НАК Івченка на громадських засадах. Що не завадило йому вибиратися у списку формально антагоністичній івченківському Конгресу українських націоналістів політичній силі – блоці Литвина. Бахматюк був №66 в виборчому списку цієї партії.

Особливої політичної пікантності додає той факт, що імовірно розкрадені гроші призначалися для газифікації того регіону, де, власне, і розташовані виборці Бахматюка-політика.

Власне, тепер саме Бахматюку та його екс-шефу Івченку загрожує карна справа, відкрита за ч. 5 статті 191 Карного кодексу (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим положенням скоєне організованою групою у особливо великих розмірах).

Лінія захисту

Сам Бахматюк в розповсюдженій піарниками заяві звинувачення відкидає. (На жаль, спроби "ЕП отримати коментар від Олега Бахматюка особисто не мали успіху).

"Перебуваючи на посаді начальника управління експертної оцінки та корпоративного фінансування, я не мав ніякого відношення до рішення про виділення і розпорядження коштів в розмірі 410 млн грн. та не мав ніякого відношення до операцій "Укртрансгазу" та обласних газопостачальних підприємств, – стверджує він і риторично запитує: "Про яку кримінальну справу йде мова, коли не було самого факту злочину?"

У своєму зверненні Бахматюк дає натяк на те, що за кримінальними справами проти нього стоять певні зацікавлені сторони.

"Під час перебування на посаді заступника голови правління НАК "Нафтогаз України" я займав, і зараз займаю, принципову позицію щодо захисту національних енергетичних інтересів України, недопущення монополізації газового ринку України приватною іноземною компанією, що є реальною загрозою національній енергетичній безпеці країни" – стверджує Бахматюк. Імовірно, він натякає на РосУкрЕнерго.

"ЕП" вважає цю версію такою, що має право на життя. Нагадаємо, "Економічна правда" вже писала про конфлікт навколо західноукраїнських облгазів. Але при цьому, зацікавленість Дмитра Фірташа у облгазах зовсім не виключає імовірність того, що КРУ у своїх висновках має рацію.

 

Реклама:
504 error