СПЕЦПРОЄКТ "104.ua"
За підтримки 104.ua
8,55 за кубометр. Куди йдуть ваші кошти за газ. Калькулятор

8,55 за кубометр. Куди йдуть ваші кошти за газ. Калькулятор

Четвер, 14 лютого 2019, 13:20
Підрахуйте, хто і скільки отримує з кожного кубічного метра газу.

Восени уряд підвищив ціни на газ для населення — до 8,55 грн за кубічний метр. Така ціна діятиме до 1 травня 2019 року. А потім, як зазначається в урядовому рішенні, газ може ще більше подорожчати.

Через подорожчання блакитного палива зросли також тарифи на гарячу воду і опалення, що відобразилось уже в платіжках споживачів.

Досі чимало політиків, чиновників і експертів сперечаються навколо того, чи є справедливим підвищення тарифів на газ? 

Ми не будемо намагатись довести, що хтось із них правий, а інший — помиляється. Спробуємо для початку розібратись, за що сплачує споживач 8,55 грн за кубічний метр газу. Ймовірно, кожному хочеться розуміти, на що саме витрачається значна частка коштів сімейного бюджету.

Реклама:

Для цього ми розробили калькулятор, який показує в розрізі ваш рахунок за газ.

Отже, основних статей в рахунку чотири.

Перша — оплата самого товару, газу — 7,48 грн з 8,55 грн за кубометр, або 87% коштів, які сплачує споживач. Отримувач — державна компанія "Нафтогаз України", яка закуповує газ у своєї "дочки" АТ "Укргазвидобування".

Як витрачаються ці кошти: дані "Нафтогазу".

Друга — оплата за транспортування газу по газотранспортній системі — 0,26 грн з кубометру. Цю частину споживач сплачує ще одній державній компанії — АТ "Укртрансгаз", яка так само входить в структуру НАК "Нафтогаз України".

Третя — оплата за доставку газу до оселі — 0,62 грн з кубометру або 7%. Ці кошти споживач сплачує приватному оператору газорозподільних мереж (облгази). На ці кошти утримуються газові мережі, встановлюються лічильники, працює аварійна газова служба працює контакт-центр та центри обслуговування клієнтів по всій Україні.

Четверта — найменша — близько 0,19 грн з кубометра. Її отримують постачальники газу, на яких покладені спеціальні обв’язки. Засновниками цих компаній є газорозподільні компанії. ПСО-постачальники — здійснюють продаж газу населенню, нараховують пільги та субсидії, надсилають рахунки, консультують клієнтів.

Тобто, розподілом газу займаються компанії-облгази, які є приватними. А постачанням газу і збором грошей займаються ПСО-постачальники (компанії, засновані облгазами) — саме вони працюють із кінцевим споживачем. Про це більш детально в попередній статті проекту "Газ в оселі".

Куди йдуть ваші кошти за газ?

В нашому калькуляторі кожен споживач може підрахувати, скільки коштів витрачається на ті чи інші цілі, і хто їх отримує. Для цього достатньо просто ввести свій обсяг споживання за останній чи будь-який інший місяць.

Вартість кубометра газу для населення: 8,55 грн.


За газ:87.5%
На доставку газу до оселі: 7.2%
На транспортування по ГТС:3.1%
Послуги постачальника газу:2.2%

НАК Нафтогаз України
Облгази
АТ Укртрансгаз
Постачальники газу
Разом:

Всі кошти, які споживачі сплачують за газ, надходять на спеціальні рахунки в державних банках. Далі вже банківські установи здійснюють перерахунок коштів всім учасникам ринку.