"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Власний елеватор додає 30% до ціни на зерно

Четвер, 7 вересня 2017 —
За результатами дослідження, проведеного журналом Landlord українські виробники навчились користуватися перевагами елеваторів і активно розбудовують власні зерносховища.
Причому часто серед них не лише агрохолдинги, але і дрібні аграрії, для яких будівництво елеватора може стати найбільшою інвестицією за всю історію бізнесу.
Ті, хто вклався в будівництво зерносховища, можуть спокійно та без втрат урожаю дочекатися найкращої ціни на свою продукцію. Різниця в середньому становить 20-30%. Окрім того, є можливість зберегти товарні характеристики зерна, яке після очищення й сушіння менше псується від зовнішніх чинників. Власник елеватора заощаджує на транспортуванні, зберіганні, розвантажувально-навантажувальних роботах. "З боку ціни, як показує практика, вигідніше тримати продукцію на складах й продавати через певний час, – каже Сергій Булавін, перший віце-президент AgroGeneration. – Окрім цього є інші чинники. Для елеватора вигідніше продавати зерно відразу після його отримання. Щоб отримати вищу ціну – вигідніше зберігати продукцію певний час на елеваторі. Ми тримаємо баланс між окупністю елеваторів та отриманням найкращої ціни ". Потіжності зі зберігання AgroGeneration становлять 239 578 тонн, і компанія не планує на цьому зупинятися. Менше – 60 000 тонн – складають потужності зі зберігання зерна в HarvEast Holding. 143 000 тонн – такі потужності має "Нива Переяславщини". Як "подушку безпеки " власні елеватори розглядають в "Росток-Холдинг ". "Це дозволяє планувати потоки зерна й продавати за максимальними цінами протягом року ", – зазначають в компанії. На придбання, будівництво й реконструкцію зерносховищ тут уже витратили $25 млн. Поряд з цим "Аскольд-Агро ", де потужності зі зберігання складають лише 10 000 тонн, оцінює ріст власної ефективності після будівництва елеватора в 20-25%. Детальніше про те, як користуються і чи отримують переваги від інвестицій у власні зерносховища великі та дрібні компанії читайте на Landlord.
Реклама: