Росія не знизить ціну на газ в обмін на "трубу"?

Четвер, 25 березня 2010, 09:36

Створення газотранспортного консорціуму більше не є достатньою підставою для зниження ціни газу для України.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на джерело в російському уряді.

"Нас цілком влаштовує контракт від 19 січня 2009 року щодо газу. І перш ніж погоджуватися на внесення змін, потрібно зрозуміти, що Росія отримає натомість", - сказав співрозмовник видання, коментуючи переговори, які мають відбутися у четвер між прем'єр-міністрами Росії і України Володимиром Путіним і Миколою Азаровим.

В "Газпромі" неофіційно заявили: "Якщо ми тут втратимо 3 млрд. доларів, то десь повинні їх заробити".

Реклама:

Газотранспортний консорціум не є тією платою, за яку Росія готова знизити ціну газу для України. Про це повідомили одразу два джерела в уряді і газовій монополії.

"Як ідея він вимагає докладного аналізу та розробки нового техніко-економічного обгрунтування. Зараз не 2002 рік, і ми повинні зрозуміти, на яких умовах отримаємо газотранспортну систему в концесію і як включити європейського партнера в консорціум у рамках обмежень Третього енергопакету (який забороняє володіння трубою і продаж газу юридичною особою)", - пояснило джерело в "Газпромі".

"Пропозиції щодо консорціуму і навіть з розширення присутності "Газпрому" на внутрішньому ринку України нам нецікаві, поки не буде зрозуміла вся схема, в якій можна працювати", - додав співрозмовник, уточнивши, що обсяг продажів газу Україні на 2010 рік знижено до 33,75 млрд. кубометрів (67% до контракту від 19 січня 2009 року), і на цьому поступки закінчилися.

Як відомо, прем'єр-міністр Росії Володимир Путін 25 березня прийме українського колегу Миколу Азарова.

За словами українського прем'єра, "уряд починає роботу з підготовки великої кількості двосторонніх угод з Росією".

"Я вилітаю до Москви для обговорення їх тем і змісту", - зазначив він у середу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: