Нацбанк відзначає кількаразове зростання шахрайств із платіжними картками

Четвер, 4 березня 2010, 13:25

Кількість шахрайських операцій із використанням платіжних карток, випущених українськими банками, зросла в 2009 році у 6,5 разу в порівнянні з 2008 роком, а сума збитків від таких операцій - у 1,9 разу.

Про це ідеться у листі НБУ до учасників ринку.

"У 2009 році кількість банків - членів платіжних систем, які зазнали збитків, склала 44 банки. Кількість шахрайських операцій з використанням платіжних карт, у порівнянні з 2008 роком, збільшилася на 33324 одиниці і склала 39338 операцій, а сума збитків унаслідок цих операцій збільшилася на 6,120 млн. гривень і становила майже 12,970 млн. гривень", - йдеться у повідомленні.

Нацбанк відзначає, що практично всі збитки банків (понад 99,7%) пов'язані з використанням платіжних карт Visa і MasterCard.

Реклама:

"Така ситуація в основному пояснюється тим, що банки-члени міжнародних платіжних систем не приділяють достатньої уваги захисту інформації, а також продовжують емітувати платіжні картки з магнітною смугою, які на сьогодні є вкрай незахищеними", - зазначено в листі.

У зв'язку з цим НБУ зобов'язав банки прискорити перехід на використання платіжних карток з чіпами, забезпечити встановлення (за згодою клієнтів) добових лімітів на суми та кількість операцій з отримання готівки, як на території України, так і за її межами.

Крім того, НБУ вимагає від банків обмінюватися авторизаційними історіями і відеоматеріалами, а також постійно проводити серед клієнтів банку роз'яснювальну роботу щодо дотримання правил безпеки під час здійснення розрахунків з використанням платіжних карток.

Як повідомлялося, 2009 року кількість активних платіжних карток в Україні скоротилося на 24,6% - до 29,1 млн. штук.

При цьому до початку 2010 року частка карток із магнітною смугою становила 93% загальної кількості активних платіжних карток.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!