Думка експерта: Скорочення поголів’я є фундаментальною проблемою

Понеділок, 22 лютого 2010, 11:01

За даними Державного комітету статистики, у січні 2010 року зростання обсягів сільськогосподарського виробництва рік до року становило 5,4%.

Виробництво на сільськогосподарських підприємствах зросло на 12,7% рік до року, тим часом як у домогосподарствах випуск скоротився на 0,3% рік до року.

Як пояснив у коментарі "Економічній правді" економіст інвесткомпанії Astrum Investment Management Олексій Блінов, січень - "мертвий місяць" для сільського господарства, тому його результати не є репрезентативними у сенсі відтворення тенденцій у галузі.

 

Реклама:

Водночас, експерт прогнозує, що сільське господарство не забезпечить додатний внесок до зростання ВВП 2010 року, оскільки врожай зернових має бути меншим за 46 млн. тонн, зібраних 2009 року.

Крім того, незважаючи на те, що тваринництво продукує стале зростання, за цифрами збільшення обсягів виробництва ховається гостра проблема, зазначив він.

 

"Поголів'я великої рогатої худоби скорочується без будь-якого натяку на розворот тенденції. Це створює фундаментальний висхідний тиск на вартість м'яса та молока в Україні", - сказав Блінов.

Також експерт звернув увагу на те, що 67% поголів'я ВРХ і 75% виробництва молока зосереджено у господарствах населення, що порушує питання стосовно ефективності та якості виробництва.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!