"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ виступив за антиринкові реформи

Понеділок, 22 лютого 2010, 09:49

МВФ вважає, що країнам, які розвиваються, слід розглянути варіант введення податків або регулюючих нормативів, щоб сповільнити приплив капіталу і зупинити зростання "бульбашок" на ринках активів, щоб уникнути фінансових потрясінь.

Таким чином, фонд переглядає своє колишнє негативне ставлення до фінансових обмежень, пише The Wall Street Journal.

У МВФ кажуть, що в тих країнах, які контролювали рух фінансових потоків, у порівнянні з іншими країнами в умовах глобального спаду ситуація більш сприятлива.

Як відомо, МВФ багато років виступав за безперешкодний рух капіталу як природний наслідок вільної торгівлі, оскільки ця умова має сприяти економічному підйому.

Реклама:

Але світова криза змусила експертів провідного міжнародного інституту переглянути свої давні переконання. Так, наприклад, деякий час назад у фонді заявили, що для глобальної економіки, можливо, було б краще, якби рівень інфляції був вищим, ніж той, на який націлюються зараз центробанки.

"Ми спробували проаналізувати дані і щось з'ясувати за підсумками нинішньої кризи", - каже Джонатан Остра, заступник директора МВФ з досліджень та один з авторів доповіді "Потоки капіталу: роль обмежень".

МВФ вивчив капітальні обмеження, перевірені на практиці в Бразилії, Чилі, Малайзії та інших країнах, у тому числі прямі податки на приплив капіталу, вимоги про безпроцентне розміщення певної частки іноземного капіталу в центробанку і різні нормативи, спрямовані на скорочення міжнародного кредиту.

Проте фонд зазначає, що спочатку має пересвідчитися, чи не будуть ефективні для зниження припливу капіталу традиційні заходи, наприклад зміцнення національної валюти.

Ті країни, які мають валютний курс, що перебуває на адекватному рівні, і які побоюються знижувати процентні ставки для уповільнення фінансових потоків, повинні розглянути "нетрадиційні" заходи, говорить Остра.

Ринки, що розвиваються, наповнюються фінансовими ресурсами з-за кордону, що викликає побоювання з приводу розростання "бульбашок" в Китаї, Південній Кореї, Тайвані, Сінгапурі і в інших країнах, особливо в секторі нерухомості.

2010 року в економіку країн, що розвиваються, надійде близько 722 млрд. доларів приватного капіталу, що на 66% вище за показник 2009 року, але набагато нижче 1,28 трлн. доларів, які надійшли в них у 2007 році.

Як правило, приватний капітал сприяє економічному підйому, кажуть у МВФ, але надмірне прискорення його припливу може спровокувати бум, за яким послідує спад.

Приблизно півроку тому економісти фонду стали вивчати ефект капітальних обмежень для пом'якшення негативних фінансових наслідків. У результаті було встановлено, що в державах, які вдавалися до регулювання в цій сфері, ризик різкого економічного спаду менше.

"Менший рівень ризику у фінансовій структурі означає меншу ймовірність того, що країна переживе цикл кредитного підйому і спаду", - передає видання слова Остри.

У МВФ пояснюють, що за наявності капітальних обмежень у країні інвесторам зазвичай складніше швидко вивести гроші з ринку, в результаті фінансова система виявляється менш вразливою.

До кризи МВФ давав зовсім інші рекомендації. У липні 2007 року в Бангкоку Родріго де Рато, який займав тоді посаду директора фонду, говорив, що капітальні обмеження швидко стають неефективними і їх легко обійти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!