НБУ В ЧЕТВЕР СКУПОВУВАВ ДОЛАРИ

Четвер, 26 листопада 2009, 17:36

Національний банк (НБУ) у четвер вийшов на міжбанківський валютний ринок із купівлею валюти за курсом 7,98 грн./дол.

Про це повідомили дилери комерційних банків, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Сьогодні відбулася історична подія - після багатомісячної перерви НБУ вийшов на ринок з покупкою валюти. Нацбанк заявив курс купівлі на рівні 7,98 грн./дол.", - розповів співробітник казначейства одного із столичних банків.

Як повідомили в Нацбанку, у четвер регулятор купив близько 17 млн. дол.

Реклама:

За даними операторів ринку, навіть з урахуванням інтервенції НБУ курс гривні на міжбанку в четвер посилився до 7,97 грн./дол. з 7,985 грн./дол. за підсумками торгів у середу. Ринкові котирування у фінальній частині торгів у четвер складали 7,96-7,98 грн./дол.

Курс гривні з початку поточного року зміцнився на 1% - з 8,05 грн./дол. Для підтримки курсу національної валюти НБУ з початку року продав із своїх резервів близько 11 млрд. дол.

Як повідомив керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький, НБУ вийшов на ринок з покупкою валюти, щоб уникнути надмірного посилення гривні.

"Ми показали, що не залишимо ринок без нашої участі. Нацбанк проти різких коливань", - сказав він.

При цьому він зазначив, що НБУ купував валюту на міжбанку вперше з травня 2009 року.

Радник голови НБУ також повідомив, що ситуація на валютному ринку знаходиться під впливом, як фундаментальних, так і ситуативних факторів, які позначаються на співвідношенні попиту та пропозиції валюти.

До фундаментальних факторів впливу Литвицький відніс, поліпшення платіжного балансу і уповільнення інфляції на тлі стриманої динаміки монетарних агрегатів.

Серед тимчасових факторів він назвав продаж валюти підприємствами агропромислового комплексу, які вже акумулювали близько 1 млрд. дол., а також продаж валюти банками з іноземним капіталом з метою капіталізації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: