"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: З четверга долар може знову почати дорожчати

Середа, 4 листопада 2009, 15:32

Через рік активної девальвації американська валюта може знову почати дорожчати.

Таку думку у коментарі "Економічній правді" висловив голова інвестиційного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Спасіченко.

За його словами, зростання долара можливе в результаті чергового засідання керівництва Федеральної резервної системи (ФРС) США 4-5 листопада, на якому може бути оголошено про терміни початку згортання політики нульової облікової ставки, яка за рік призвела до збільшення монетарної бази удвічі.

"У разі такого рішення, вже в кінці 2009 року ми побачимо серйозне зростання американської грошової одиниці по відношенню до євро та інших валют, в тому числі і до української гривні", - вважає експерт.

Реклама:

"Політика "слабкого долара" була введена при адміністрації Джорджа Буша восени 2008 року. Тоді девальвація виглядала сильним антикризовим заходом. Поетапне зниження облікової ставки, державні програми підтримки ринків - все це активно продовжив новий уряд Барака Обами. У результаті з вересня 2008 року по вересень 2009 року монетарна база збільшилася удвічі: з 0,9 до 1,8 трлн. доларів", - нагадує Спасіченко.

За його словами, надмірна кількість валюти в обігу вже призвела до падіння курсу долара.

"З березня 2009 року, коли почалося його стійке зниження, співвідношення євро-долар змінилося з цифри 1,25 до 1,47. Від такого курсу зараз страждає, головним чином, європейська економіка. Надто дороий євро значно знижує конкурентоспроможність товарів з Європейського Союзу", - говорить експерт.

У свою чергу, на його думку, слабкий долар і державні субсидії стимулюють американського виробника.

"Багато в чому завдяки цим факторам, прибуток за IV квартал 2009 року компаній, що входять у біржовий індекс S&P 500, за оцінками американських аналітиків, повинен перевищити показник за той же період 2008 рік утричі", - відзначає експерт.

На думку Спасіченко, однак, цей позитив може мати лише короткостроковий ефект: подальша девальвація, ймовірно, призведе до доларової гіперінфляції, яка і "з'їсть" всі досягнуті результати.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: