Митникам дозволять вилучати валюту на кордоні

П'ятниця, 23 жовтня 2009, 16:15

Україна має намір наділити Державну митну службу правом накладення арешту на валютні кошти при підозрі у відмиванні грошей.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби Державного комітету фінансового моніторингу (Держфінмоніторинг).

"Одним з перших заходів, які повинна бути вжиті вже в першому кварталі 2010 року, є дозвіл співробітникам Держмитниці заарештовувати валюту, що перевозиться через кордон. Підставою для таких дій є підозра, що операція здійснюється з метою відмивання грошей", - вказується у повідомленні.

У Держфінмоніторингу зазначають, що зараз накладати арешт на валютні цінності. які перевозяться, мають право правоохоронні органи.

Реклама:

Відповідно до прес-релізу, відповідний намір закріплено спільною постановою Кабінету міністрів і Національного банку України №1119, якою затверджено план заходів на 2010 рік з протидії відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом і фінансуванню тероризму.

Крім того, відповідно до прес-релізу, пропонується збільшити розмір штрафів за недекларування товарів або надання недостовірної інформації про перевозяться товари.

Держфінмоніторинг також відзначає, що вже в четвертому кварталі 2009 року планується введення в фінансове законодавство такого поняття, як "бездоганна ділова репутація", і розмежування понять "власник фінансової установи" і "особа, яка здійснює контроль над банком".

У числі інших нововведень, план заходів по боротьбі з відмиванням грошей передбачає зміну законодавства, що регулює ринок цінних паперів, для того щоб не допустити володіння контрольним пакетом акцій фондових компаній особам з судимістю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!