"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У листопаді Нацбанк не матиме, чим рятувати гривню?

Субота, 3 жовтня 2009, 13:52

Доступні для валютних інтервенцій резерви НБУ можуть вичерпатися вже до кінця жовтня.

Про це пише тижневик "Дзеркало тижня".

Видання нагадує, що відповідно до одного з обговорених із МВФ критеріїв ефективності виконання програми, чисті валютні резерви НБУ мають становити еквівалент 16,6 млрд. доларів на кінець вересня 2009 року.

Таким чином, у вересні на підтримку курсу Нацбанк міг витратити 1,37 млрд. доларів. До кінця вересня з цієї суми було витрачено близько 1,3 млрд. доларів, з яких на задоволення потреб банківських клієнтів пішла майже половина асигнувань - 530 млн. доларів.

Реклама:

Виходячи з критерію ефективності резервів, який за четвертий квартал знижується з 16,6 до 14,9 млрд. доларів, до кінця року НБУ може витратити лише 1,7 млрд. доларів.

У резерви ж Нацбанку напряму потрапляють тільки 457 млн. доларів, що залишилися від частки України в запозиченнях МВФ, які днями також були перераховані в Київ.

Таким чином, на початок жовтня в розпорядженні НБУ залишилося близько 2 млрд. доларів для здійснення інтервенцій на валютному ринку - сума точно недостатня, щоб повноцінно впливати на міжбанківський валютний ринок, наголошує видання.

Тільки цільові аукціони для погашення кредитних зобов'язань приватних клієнтів висмоктують із резервів близько 200 млн. доларів на місяць (загальна потреба - 600-650 млн. доларів до кінця року).

Ще близько 400 млн. доларів буде потрібно банкам для погашення своїх зовнішніх зобов'язань - це Укрсиббанк і Альфа-Банк із синдикованими кредитами на 55 і 57,5 млн. доларів, банк "Форум" із єврооблігаціями на 100 млн. доларів із погашенням у жовтні, а також Укрсоцбанк із синдикатом на 200 млн. доларів із погашенням у грудні 2009 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: