НБУ викинув на готівковий ринок 170 мільйонів дешевих доларів

П'ятниця, 28 серпня 2009, 10:51

Обсяг продажу валюти Національним банком України (НБУ) комерційним банкам для подальшої її реалізації на готівковому валютному ринку 27 серпня збільшився до 170 млн. дол.

Про це повідомив в.о. голови НБУ Анатолій Шаповалов, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Більше 100 банків купили валюту в Нацбанку. Ми вважаємо, що такими діями зіб'ємо ажіотаж", - сказав він в ефірі "5 каналу".

Шаповалов нагадав, що в цілому з початку 2008 року інтервенції НБУ на підтримку гривні перевищили 8 млрд. дол., зокрема, близько 900 млн. дол. Нацбанк направив на аукціони з продажу валюти фізичним особам для обслуговування ними валютних кредитів.

В.о. голови НБУ зазначив, що в травні центральному банку вдалося заспокоїти валютний ринок, у результаті чого громадяни продали на ньому на 77 млн. дол. більше, ніж купили.

Реклама:

Однак політична та економічна нестабільність, чергові безпідставні звинувачення НБУ знову привели до розвороту ринку, підкреслив Шаповалов.

Він нагадав, що в липні обсяг купівлі валюти населенням знову перевищив обсяги її продажу на 1,161 млрд. дол., в результаті чого Нацбанк був змушений здійснити інтервенції на суму 1,12 млрд. дол.

Шаповалов також зазначив, що обсяги інтервенцій знаходяться в межах домовленостей з Міжнародним валютним фондом, підписи під якими поставили крім голови НБУ також президент, прем'єр і міністр фінансів.

Він також нагадав, що останній транш МВФ у розмірі 3,3 млрд. дол. був повністю спрямований уряду на погашення зовнішніх боргів і покриття дефіциту держбюджету.

Тому він не збільшив можливості Нацбанку щодо здійснення інтервенцій на валютному ринку.

Як повідомлялося, НБУ вирішив провести 25 і 27 серпня валютні інтервенції для підтримки курсу на готівковому валютному ринку.

Куплена банками у Нацбанку безготівкова валюта повинна бути обміняна на готівкову валюту і продана населенню протягом п'яти днів через каси банків та мережу власних пунктів обміну іноземних валют. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!