НБУ: є привід для легкого стриманого оптимізму

Понеділок, 17 серпня 2009, 14:06

Національний банк констатує закріплення стабілізаційних тенденцій в економіці в січні-липні.

Про це заявив керівник групи радників голови Національного банку Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Українські новини".

"Результати січня-липня закріплюють перші паростки стабілізаційної тенденції, які ми побачили в червні, тому що одна тільки галузь поглибила спад", - сказав Литвицький.

За його даними, галузі реального сектора економіки, які створюють приблизно 47% ВВП, поліпшили кумулятивну динаміку за липень порівняно з кумулятивною динамікою за червень на 0,7 п.п.

Реклама:

"Якщо попередній спад був (за січень-червень) 31,1%, то зараз спад зменшився на 0,7 п.п. 30,4% за сім місяців. Чому я починаю з промисловості? Ця галузь створює 28% ВВП. Тому я не можу сказати, що там треба впадати в ейфорію від цього результату, але промисловість два місяці поліпшує позиції й це привід для легкого стриманого оптимізму", - зауважив банкір.

За даними керівника групи радників голови НБУ, сільське господарство також утримує позитивну динаміку, що становила 3,8%.

Разом з тим Литвицький зауважив, що в липні переборола січневий спад і транспортна галузь.

"Спад становить за 7 місяців 33,3%. У січні було 32,3%. Транспорт практично, як і промисловість, майже переборов січневе дно", - додав він.

Будівельна галузь, за даними банкіра, має спад 54,3%.

З його слів, ця галузь теж переборола найнижчу січневу оцінку спаду.

Лише одна галузь, за попередніми даними Литвицького, погіршила динаміку з початку року - роздрібна торгівля.

"А погіршила динаміку тільки одна галузь, яка створює 17% ВВП - це роздрібна торгівля. Питома вага галузей, які поліпшили динаміку, більша ніж питома вага однієї галузі, що погіршила динаміку, і в такий спосіб можна сказати, що липневий результат дав нам міцніший фундамент тенденції без рецесії, що почалася в першому кварталі", - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!