На "Оранту" готують рейдерський замах?

Середа, 5 серпня 2009, 16:40

Нещодавно звільнений зі своєї посади голова ради директорів казахстанського БТА-Банку банку Мухтар Аблязов готує рейдерське захоплення української страхової компанії "Оранта".

Про це пише газета "Дело" з посиланням на The Moscow Post.

За даними цього інтернет-видання, опальний керівник банку готує виведення компанії з-під контролю БТА-Банку спільно з Констатином Григоришиним.

"У цьому питанні Мухтар Аблязов досяг домовленостей з Костянтином Григоришиним", - цитує свої джерела в правоохоронних органах The Moscow Post.

Реклама:

Як пояснив співрозмовник інтернет-видання, захоплення "Оранти" планується провести під першим-ліпшим пригожим приводом.

Наприклад, через затримку страхових виплат, чим грішать всі учасники страхового ринку в період кризи, українська державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг ухвалить рішення про введення до "Оранти" тимчасової адміністрації.

Для дестабілізації ситуації проти ключових топ-менеджерів компанії будуть порушені кримінальні справи з метою їх усунення від управління.

Далі комісія прийме рішення про санацію "Оранти", і санатор - одна з компаній Григоришина - отримає повний контроль над найбільшою страховою компанією України.

Ця інформація підтверджується піар-компанією, розгорнутою проти "Оранти" за останні три дні, зазначає видання. Так, на вулицях Києва з'явилися біг-борди, на яких у страхвика вимагають "віддати борги".

Видання нагадує, що перед невдалим захопленням Промінвестбанку українські ЗМІ трясло майже місяць. Починалося все, як і у випадку з "Оранта", саме з зовнішньої антиреклами.

Як повідомлялося, 2 лютого 2009 року, після критики з боку президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, АТ "БТА Банк" (Казахстан) був націоналізований у зв'язку з грубим порушенням низки банківських нормативів і нездатністю сформувати резерви для покриття своїх зобов'язань перед вкладниками та кредиторами.

Державний Фонд Національного добробуту "Самрук-Казина" викупив 78,14% акцій банку, вливши в його капітал 251,3 млрд. тенге (близько 2,09 млрд. доларів), купивши акції додаткової емісії щодо ринкового курсу Казахстанської фондової біржі, і вклав додатково майже 1 млрд. доларів для покриття зобов'язань перед клієнтами банку.

При цьому голова Ради директорів БТА Банку Мухтар Аблязов та голова кредитного комітету Жаксилик Жарімбетов були звільнені зі своїх посад і оголошені в міжнародний розшук.

СК "Оранта" - найбільша страхова компанія України. У 2006 році частина акцій компанії були викуплені структурами, пов'язаними з БТА-Банком. При цьому близько 35% акцій належало самому банку, і 50% - компаніям Мухтара Аблязова Colorino Trading і Saleta.

Джерела в правоохоронних органах Казахстану вважають, що акції СК "Оранта" були куплені кіпрські компанії Аблязова не за свої кошти, а за рахунок БТА-Банку. Цим пояснюється пильна увага з боку Астани до "Оранти".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!