У "Нафтогаза" з'явився конкурент в постачанні газу

Середа, 1 липня 2009, 10:59

З травня 2009 року компанія "Промгаз України" народного депутата Руслана Богдана (БЮТ) почала імпорт російського газу.

Факт поставок в обхід російської монополії може негативно вплинути на відносини "Нафтогазу" і "Газпрому", пише газета "Комерсант-Україна".

У травні компанія "Промгаз України" поставила до України 13,5 млн. кубометрів російського природного газу, в червні - 13 млн., які були експортовані швейцарської Metcoal SA, йдеться в матеріалах Центральної енергетичної митниці.

Цю інформацію підтверджують і дані Мінекономіки: у травні газ поставлявся в країну по 270,95 дол. за тисячу кубометрів (ціна покупки газу "Нафтогазом" у "Газпрому" у II кварталі) і 272,22 дол. за тисячу кубометрів.

Факт поставок російського газу в Україну підтверджує і власник "Промгаз України", народний депутат Руслан Богдан (БЮТ).

За його словами, що поставляється компанією газ, видобувається на Марковському родовищі (Ростовська область, РФ).

"Власник цього родовища - українська сторона", - уточнив він.

Держкомнедр РФ оцінює промислові запаси російської частини Марковського родовища в 14,7 млрд. кубометрів. Газ постачається в Україну по газопроводу, що з'єднує родовище з Луганською областю, його пропускна спроможність - понад 500 млн. кубометрів на рік.

У 2008 році газ, що видобувається на родовищі Марковському, реекспортувався до Польщі.

Таким чином, в Україні вперше з часу підписання січневих газових угод між "Нафтогазом" і "Газпромом" з'явився альтернативний імпортер палива. За угодою між "Нафтогазом" і "Газпромом" у цьому році Україна повинна імпортувати 41,6 млрд. кубометрів газу, а з 2010 по 2019 роки - по 52 млрд. кубометрів.

"Відхід від монополії - безперечний плюс для кінцевих споживачів. Це створює передумови для здорової конкуренції на ринку та можливості зниження цін", - зазначає почесний голова наглядової ради концерну "Стирол" Микола Янковський.

Втім, аналітик ІК "Трійка Діалог" Валерій Нестеров вважає, що договір порушує російський закон "Про експорт газу".

"Відповідно до нього, експортером може бути тільки власник єдиної системи газопостачання, тобто "Газпром", - нагадує він.

Крім того, в законодавстві РФ і України закріплена монополія на експорт природного газу.

В "Нафтогазі" відмовилися від коментарів. А в "Газпромі" заявили, що "всі поставки газу здійснюються через єдиний експортний канал - "Газпром-експорт'".

"Швидше за все, це сталося через недогляд. Боюся, цей експорт не має перспективи", - говорить Нестеров.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!