Росія втрачає від газового конфлікту більше, ніж Україна?

Четвер, 25 червня 2009, 09:15

Відомий російський політик Борис Нємцов вважає, що Росія в результаті газових конфліктів втрачає більше, ніж Україна.

Про це він заявив в інтерв'ю "Бі-бі-сі".

Зокрема, Нємцов зазначив: "Росія страждає від цього конфлікту і війни не менше, а може, і більше, ніж Україна. Дивіться, "Газпром" за місяці після початку газової війни втратив 50% обсягу поставок газу до Європи. "Газпром" втратив європейський ринок! Якщо на початку року "Газпром" контролював близько 35% європейського ринку газу, то зараз - лише 19%. При цьому поставки газу з Норвегії, з Алжиру, з інших країн зросли. Тобто, через війну з ненависним помаранчевим режимом".

За словами Нємцова, сьогодні прем'єр-міністр Росії Володимир Путін втрачає потужні ринкові позиції в Європі.

Реклама:

"Збитки для російської економіки величезні. Така конфронтаційні політика завдає шкоду Росії, Україні, Європі - всім. Звичайно, для мене очевидно, що джерелом такої конфронтації є Путін, але з іншого боку з'ясовувати, хто першим у песочниці кинув піском комусь в око, не хочеться ", - зазначив російський політик.

"Газова війна нагадує мені комунальну сварку, коли чоловік і дружина сваряться на кухні, а сусідам від цього страшно. У газовому конфлікті винна і Росія на чолі з Путіним, і Україна - але Росія більше, просто тому що саме у Росії існують контракти з Європою . Крім того, Росія як економічно більш потужна держава, має нести велику відповідальність. Я вважаю, що так - Путін просто марить ідеєю, як би прибрати до рук газотранспортну систему. Він ніколи її не отримає, оскільки для України це символ суверенітету, так само як і українська мова. Тому це повна нісенітниця", - заявив Нємцов.

Як відомо, раніше заступник голови глави "Газпрому" Олег Медведєв заявив, що "Газпром" відмовився зберігати свій газ в ПСГ України через ненадійність.

"На жаль, ми зіткнулися з тим, що досить значний обсяг газу - близько 8 млрд. кубометрів, безслідно зник із ПСГ України", - відзначив заступник голови "Газпрому".

У свою чергу, "Нафтогаз України" стверджує, що з початку 2006 року в українських ПСГ не зберігається жодних обсягів газу, який належить "Газпрому".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!