"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українці повірили в банки?

Четвер, 4 червня 2009, 20:32

Перебіг подій на грошово-кредитному ринку в травні свідчить про закріплення позитивної тенденції до зниження напруги у фінансово-банківській сфері.

Про це йдеться в повідомленні НБУ.

Зокрема, виявляється позитивну тенденцію в НБУ пов'язують із збільшенням обсягів депозитів населення в банках, зростанням кредитування підприємств реального сектору економіки, зниженням відсоткових ставок за кредитами та депозитами.

"Позитивна динаміка депозитів фізичних осіб другий місяць поспіль свідчить про поступове відновлення довіри населення до банків", - зазначається в повідомленні.

Реклама:

Показник приросту вкладень населення в травні (0,7%) був більшим, ніж у квітні (0,6%). Збільшення обсягу депозитів населення в травні зафіксовано як в національній, так і в іноземній валютах.

Утім, кумулятивний показник приросту депозитів фізичних осіб з початку року поки що є від'ємним. Спостерігається зменшення на 10,1% - до 193,8 млрд. грн., зазначають в НБУ.

Не дивлячись на продовження відпливу коштів з рахунків юридичних осіб, у травні його темпи суттєво знизилися і становили 0,2% (у квітні - 2,4%). З початку року загальний обсяг коштів юридичних осіб зменшився на 16,2% - до 119,2 млрд. грн.

Зменшення обсягу депозитів юридичних осіб відображає зниження обсягів виробництва товарів та послуг в умовах кризи. Також слід враховувати, що в травні відбувалася сплата квартальних податкових платежів, йдеться в повідомленні.

Крім того, НБУ додає, що збільшення вкладів населення позитивно вплинуло на динаміку загального обсягу депозитів, який у травні, вперше з початку року, збільшився порівняно із попереднім місяцем на 0,3% - до 313,1 млрд. грн.

Також у травні відбулося зростання обсягу готівки поза банками, який збільшився на 1,5% (з початку року зменшився на 1,1%) - до 153,0 млрд. грн. Питома вага готівки в структурі грошової маси в травні збільшилася до 32,7% порівняно із 30% на початок року.

За повідомленням НБУ, середньозважена вартість депозитів у національній валюті в травні зменшилася з 12,8% до 12,5%, тоді як в іноземній незначно збільшилася - з 8,9% до 9,0%. Інтегральна ставка за депозитами зменшилася з 11,2% до 11,0%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: