Експерти прогнозують 8-9 гривень за долар

Неділя, 31 травня 2009, 10:12

До кінця року експерти прогнозують девальвацію гривні до 9 гривень за долар через дефіцит рахунку поточних операцій.

Однак в НБУ запевняють, - показник не буде критичним, оскільки за 4 місяці становить лише 594 мільйони гривень, повідомляє агентство "УНІАН". 

На думку експертів послабити гривню можуть і борги вітчизняного корпоративного сектору перед іноземними кредиторами. Банкіри не згодні і зауважують, що підстав для зміцнення долара в Україні немає - враховуючи співпрацю з МВФ та стабілізацію світових ринків.

"Потрібна подальша стабілізація в політичному і економічному просторі. Ситуація на зовнішніх ринках допоможе нашим експортерам. Тому немає підстав для девальвації - гривня буде в тих межах, що й останні  декілька тижнів", - вважає Артур Іліяв, заступник голови правління КБ.

Реклама:

"Ми прогнозуємо рівень 8-9 гривень за долар. Хоча визнаємо, що стабілізуючими чинниками є співпраця з МВФ і, наприклад, півмільярдний кредит від Світового банку", - заявив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Загалом на цей рік Світовий банк планує надати Україні кредитів на 1 мільярд доларів. Окрім того, представники Європейського банку реконструкції та розвитку заявили, що готові збільшити позики Україні на 15% - тобто також до 1 мільярда доларів, зокрема на підтримку фінансового сектору, інфраструктурних проектів, сільського господарства та будівництва.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!