Експерт пропонує зобов'язати громадян розраховуватись картками

Субота, 30 травня 2009, 11:21

Банківський сектор України повинен активізувати підтримку системи безготівкових розрахунків, особливо платіжними картками, і максимально обмежити сферу готівкового обігу.

Таку думку висловив голова Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг Віктор Суслов в інтерв'ю тижневику "Дзеркалу тижня". 

За його словами, слід було б обмежити можливість сплати готівкою при придбанні товарів на певну суму і зобов'язати громадян робити такі платежі тільки картками.

"Це різко активізує і прискорить трансакції, зменшуючи витрати", - пояснює Суслов.

Реклама:

При цьому він відзначає, що Національний банк повинен відмовитись від існуючої практики, коли при безготівкових розрахунках беруться більші комісійні, ніж при отриманні готівки. 

"Адже це абсурд, коли за переказування грошей з рахунку при великій покупці необхідно сплатити 1,5-2% комісійних, та ще й чекати три дні перерахування і зарахування, тоді як така сама операція за готівку проходить значно оперативніше і дешевше", - відзначив він.

Голова Держфінпослуг переконаний, що для того, щоб активізувати систему безготівкових розрахунків, достатньо було б створити відповідні резерви для забезпечення безперебійної роботи платіжних систем, які могли б скласти лише невелику частину сум, витрачених на рефінансування.

"Забрані з банків депозити йдуть у готівку і десь лежать. Центральний банк компенсує їхній відплив емісійними кредитами рефінансування. І достатньо буквально одного сірника, щоб спровокувати паніку і галопуюче зростання цін. Тому готівку треба терміново повертати в банківську систему", - наголосив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!