"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банки незадоволені кримінальною відповідальністю за невидачу депозитів

П'ятниця, 29 травня 2009, 11:42

Асоціація українських банків критикує схвалення комітетом Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності законопроекту, що передбачає введення кримінальної відповідальності для банкірів за відмову видачі депозитів на першу вимогу вкладника.

Про це йдеться в повідомленні АУБ, пише видання "Дело".

АУБ наголошує, що право вкладників-фізичних осіб на отримання депозитів за першою вимогою передбачено частиною 2 статті 1060 Цивільного кодексу.

"Це право неухильно забезпечувалося в умовах стабільної ситуації на банківському ринку. Винятком були лише випадки неплатоспроможності окремих банків. Однак в умовах кризових явищ на фінансовому ринку повернення вкладів на першу вимогу призведе лише до поглиблення кризи та банкрутства банків", - йдеться в повідомленні.

АУБ наголошує, що якщо слідувати за логікою авторів законопроекту, то необхідно ввести кримінальну відповідальність і для позичальників банків, що мають прострочену заборгованість за кредитами.

Крім того, АУБ вважає, що законопроект повинен був би розглядати не правоохоронний комітет Ради, а фінансовий.

"Рішення зазначеного комітету є необгрунтованим як з економічної, так і з правової точки зору, оскільки законопроект стосується питань банківської діяльності, а, відповідно, його розгляд повинен був здійснюватися профільним комітетом з питань фінансів і банківської діяльності", - йдеться в повідомленні.

Асоціація заявляє про намір продовжити роботу з недопущення прийняття даного законопроекту як несе загрозу повної дестабілізації банківського сектора.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: