Банки зобов'язали видавати довідки, якщо не можуть повернути депозит

Четвер, 14 травня 2009, 12:40

НБУ зобов'язав банки видавати вкладникам довідки у випадку, якщо фінустанова не може видати депозит після закінчення терміну, а також заборонив банкам в односторонньому порядку зменшувати розмір процентної ставки за депозитом.

Відповідна постанова НБУ вступила в силу з 25 квітня 2009 року, пише газета "Дело".

Експерти упевнені - вимога щодо надання довідок зменшить кількість відмов у поверненні депозитів і скоротить кількість зловживань, пов'язаних з видачею вкладів.

Часто, після закінчення терміну депозитного договору співробітники банків не беруть у вкладників заяви на повернення вкладів, посилаючись на формальні причини.

Реклама:

Наявність такої довідки допоможе вкладникам у разі звернення до суду з приводу повернення депозиту, оскільки без документальних свідчень неповернення почати процес набагато складніше.

За даними експертів, в період з жовтня 2008 року по квітень 2009-го до суду на банки подали тільки 4-7% вкладників, які не отримали свій депозит, тепер їх число може зрости.

Крім того, документом затверджуються два різновиди банківських вкладів - до запитання та строкові вклади.

Вклад до запитання видається клієнту на першу вимогу, а кошти з термінового вкладу повертаються після закінчення строку договору.

Таким чином банкіри будуть змушені відмовитися від інших різновидів депозитів, і, на думку експертів, залишиться без ресурсів, яких їм і без того не вистачає.

Останнім часом банки активно розкручували накопичувальні, ощадні депозити.

Особливо популярними були також вклади до запитання під високу процентну ставку з незнижуваним залишком.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!