"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ допустить населення до валюти

Вівторок, 12 травня 2009, 10:19

Національний банк (НБУ) запобігатиме неприродному руху курсу гривні і забезпечить доступ населення та бізнесу до валютних ресурсів.

Про це заявив заступник голови Нацбанку Володимир Кротюк, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Нацбанк, як і раніше, залишається активним учасником валютного ринку та буде діяти, використовуючи свої інструменти, щоб не допускати перекоси в курсоутворенні, які можуть призвести до неприродного зміцнення або послаблення національної валюти. Населення та бізнес, як і раніше, будуть забезпечені іноземною валютою на валютному ринку України, в тому числі через інтервенції та валютні аукціони НБУ", - сказав він агентству у вівторок.

При цьому він підкреслив, що події, які спостерігаються останнім часом на внутрішньому валютному ринку країни дозволяють констатувати, що валютно-курсова політика НБУ кінця минулого і початку цього року дала свої позитивні результати: знизився попит на інвалюту, виникла й посилилася тенденція до зміцнення гривні, сповільнилися темпи зростання інфляції.

"Стабілізації валютного курсу сприяли макроекономічні умови. Зокрема, у цьому році поточний рахунок платіжного балансу за своєю структурою значно покращився у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Це дозволило збалансувати попит і пропозицію інвалюти на міжбанківському валютному ринку", - відзначив Кротюк.

Заступник голови НБУ підкреслив, що Нацбанк поступово зменшуватиме свою участь на валютному ринку, надаючи велику свободу учасникам ринку для формування курсу.

"Якщо в першому кварталі цього року частка операцій НБУ на валютному ринку становила понад 10%, то на цей час вона становить менше 8%", - пояснив він.

Щодо валютних аукціонів НБУ в підтримку фізичних осіб-позичальників, Кротюк зазначив, що забезпечення населення валютою за пільговим курсом нейтралізувало ажіотажні прояви і знизило тиск на готівковий курс.

"По-перше, ми надали населенню впевненість у можливості своєчасно і за економним курсом купувати інвалюту для виконання своїх зобов'язань перед банками. Прийняті Нацбанком заходи сприяли стабілізації, значною мірою заспокоїли населення", - сказав заступник голови Нацбанку.

За його даними, якщо в лютому цього року відтік коштів фізичних та юридичних осіб з банків склав 21,9 млрд. грн., то у квітні він зменшився майже в 10 разів - до 2,5 млрд. грн.

При цьому, завдяки політиці НБУ чистий попит на готівкову іноземну валюту скоротився у квітні до 166 млн. дол. з 1,4 млрд. дол. в лютому.

"На початку травня цього року ситуація дещо змінилася, і населення України продало валюти на 30 млн. дол. більше, ніж купило", - додав Кротюк.

Заступник голови НБУ підкреслив, що такі позитивні фактори дозволили Нацбанку почати послідовну політику впровадження гнучкого валютного курсу на основі поступового зняття адміністративних обмежень і реалізації принципів відкритої ринкової економіки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!