Пенсійний фонд перекладає контроль на банки

П'ятниця, 20 березня 2009, 10:59

Пенсійний фонд (ПФ) вирішив посилити контроль над сплатою підприємствами пенсійних внесків і скоротити обсяг заборгованості, що перевищує 2 мільярди гривень.

Як пише газета "Комерсант-Україна", згідно з розробленою фондом постановою, банки зобов'язані вимагати від компаній підтвердження перерахування до ПФ страхових сум, перш ніж видати зарплату.

Пенсійний фонд має намір зобов'язати банки приймати у компаній платіжні доручення або грошові чеки на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на яку нараховується 33,2% збору (внесок на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування), "тільки у разі одночасного подання страхувальником розрахункових документів на перерахування сум страхових внесків в розмірі не менше 1/3 коштів для виплати зарплати".

Без такого підтвердження зарплата не буде виплачена.

Реклама:

Якщо компанія вирішить заплатити менше встановленого рівня внесків, це необхідно буде узгодити з управліннями ПФ. Такий механізм міститься в розробленій фондом постанові.

На думку експертів, ініціатива ПФ може призвести до зростання заборгованості із зарплат або скорочення їх рівня, оскільки тепер гроші підприємства повинні бути пропорційно розподілені між виплатою зарплати і пенсійними внесками.

"Підприємства будуть позбавлені обігових коштів, не зможуть закуповувати все необхідне для продовження циклу виробництва і виплат наступних зарплат", - впевнена аналітик Бюро економічних і соціальних досліджень Олена Осінкіна.

Вона прогнозує, що підприємства будуть намагатися вивести зарплати в тінь, щоб скоротити суми соціальних відрахувань.

"Ті, хто були в тіні, там і залишаться, а постраждає сумлінний платник, тому що не платити до фонду не можна. Ця прихована заборгованість вдарить якщо не боргами по зарплаті, то боргами по пенсії", - упевнена директор Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Ірина Щербина.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: