Українці готові класти гроші в банки. Трилітрові

Четвер, 19 березня 2009, 16:20 -

Протягом січня-лютого 2009 року порівняно до аналогічного періоду 2008 року частка респондентів, які мають кредити на споживчі товари, зменшилися більше ніж на 2 п.п. до 9%.

Про це ідеться у дослідженні ринку банківських послуг для фізичних осіб, яке здійснила компанія GfK Ukraine.

Також значно скоротилася частка респондентів, які мають наміри скористатися споживчім кредитом: на 5 п.п. до 2,5%.

Така ситуація, зокрема, стала наслідком того, що банки призупинили свої програми споживчого кредитування.

Реклама:

З іншого боку, 85% українців переконані, що зараз поганий або дуже поганий час для позичання грошей у банку (порівняно до 27% у січні-лютому 2008 року).

Одночасно більше українців почали віддавати перевагу накопиченню готівки (33% порівняно до 28% у січня-лютому 2008 року). Також на 7 п.п. зросла частка опитаних, які планують накопичувати готівку.

На думку 86% українців зараз поганий або дуже поганий час, щоб покласти гроші в банк (порівняно до 41% у січні-лютому 2008 року).

"Населення змушене переходити до більш економного споживання. З одного боку це наслідок об'єктивного зменшення реальних доходів, а з іншого - негативних економічних очікувань", - коментує ситуацію керівник відділу фінансових досліджень GfK Ukraine Дмитро Яблоновський.

"З погляду фінансової поведінки це призводить до зменшення інтересу до кредитування та зростання намірів заощаджувати. Водночас через падіння довіри до банківської системи та національної валюти заощадження ці матимуть переважно готівкову форму" - додає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: