Україна потрапила під нове "РосУкрЕнерго"

Понеділок, 16 лютого 2009, 11:51

Україна втратила контроль над експортом електроенергії.

Кому продавати кіловати, тепер вирішує компанія Ukrenergy Holding, недавно зареєстрована у Швейцарії, пише газета "Дело".

За задумом Мінпаливенерго, вона повинна "приймати" усю вітчизняну електроенергію за кордоном і реалізовувати її кінцевим споживачам у декількох країнах.

"Створення СП можна трактувати як спробу перевести експортні потоки електроенергії з держкомпанії ("Укрінтеренерго") до приватної компанії. Доцільність такого ходу сумнівна з погляду держави", - вважає аналітик інвестиційної компанії "Конкорд Капітал" Олександр Паращій.

Реклама:

Офіційно 52% Ukrenergy Holding належить українській держкомпанії "Укрінтеренерго", ще 48% - Korlea Invest Holding AG чеського бізнесмена Василя Бечваржа.

Проте першу скрипку в керуванні трейдером буде грати саме він.

Як повідомляють у Korlea Invest, Ukrenergy Holding об'єднає відразу сім компаній, які будуть безпосередньо реалізовувати електроенергію. Відповідно до планів, до 1 квітня в компанію ввійде 95% угорського трейдера Ukrenergy Trade Zrt.

Як відзначають аналітики, реальну цінність серед інших компаній буде мати тільки цей трейдер. У нього є, як стверджують у "Укрінтеренерго", контракти, і з вересня 2008 року компанія постачає електроенергію на територію Угорщини. При цьому над головним активом Україна контролю не має, тому що частка "Укрінтеренерго" у Ukrenergy Trade Zrt. складає менш 25%.

Чому "Укрінтеренерго" так і не одержала частки в Ukrenergy Trade Zrt., поки невідомо. Однак неофіційно "Делу" у Мінпаливенерго повідомили, що нібито держкомпанія збільшить свою частку в капіталі трейдера найближчим часом, а затримки з цією операцією були викликані "необхідністю узгодження усіх формальних процедур" з органами влади.

Передаючи весь експорт електроенергії під контроль Ukrenergy Holding AG, керівництво "Укрінтеренерго" прирекло Україну і на інші ризики. Зокрема судові справи з закордонними енерготрейдерами, з якими в "Укрінтеренерго" укладені довгострокові контракти на купівлю-продаж електроенергії, можуть призвести до невиправдано високих штрафних санкцій, пише газета.

Про порушення українським держпідприємством контрактів на постачання української електроенергії в Угорщину вже заявив директор угорської компанії System Consulting Ласло Капої.

Колишній міністр палива й енергетики Юрій Бойко вважає придбання контрольного пакету акцій Ukrenergy Trade Zrt. незграбною спробою приховати корупційні схеми в сфері експорту електроенергії з України в європейські країни.

До серпня 2008 року Korlea Invest і афільована з нею угорська Energy Capital ZRt контролювали експорт електроенергії з України обсягом 450 Мвт. Ще 100 Мвт поставлялося на адресу групи System Consulting угорського бізнесмена Ласло Капої. У вересні квота System Consulting перейшла Ukrenergy Trade.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: