Валютний курс змусив НБУ йти на конфлікт з банками

Четвер, 12 лютого 2009, 09:11
 

Національний банк, зрозумівши, що ринкових інтервенцій для підтримки курсу гривні недостатньо, перейшов до жорстких адміністративних заходів.

У середу регулятор розіслав банкам листа, в якому зобов'язав їх продавати безготівкову валюту за курсом, не вище встановленого НБУ, інакше банки не зможуть купити у нього валюту, а потім і зовсім позбудуться ліцензії.

Банкіри відзначають, що у НБУ закінчуються резерви, і тому він штовхає їх на конфлікт з клієнтами, які проводять валютні операції щодо ринкового курсу.

У розпорядженні видання "Комерсант-Україна" опинився лист, в якому регулятор "висловив глибоку стурбованість діями банків, що проводять валютні операції (в тому числі за дорученнями клієнтів) за курсом, який суттєво перевищує середньозважений курс ринку.

Нацбанк підрахував, що в середу до 14.00 середньозважений курс склав 7,973 грн./дол. при обсязі торгів в 190 млн. дол.

"Повідомляємо, що Національний банк починаючи з 11 лютого тимчасово не буде продавати валюту банкам, які проводять валютні операції за курсом, що перевищує середньоринковий, - зазначено в листі в. о. голови НБУ Анатолія Шаповалова .- Банкам, які систематично будуть проводити валютні операції за курсом вище середньоринкової, буде призупинено дію генерального договору про ведення операцій на міжбанку та застосовано інші заходи впливу".

Банкіри відзначають, що лист НБУ є жорстким адміністративним тиском на курс гривні.

"За останні два дні з департаменту валютного регулювання НБУ в казначейства всіх найбільших банків були дзвінки з вимогою, щоб банки проводили всі валютообмінні операції, в тому числі з клієнтами, за курсом нижче 8 грн./дол.",- розповів один з банкірів на умовах анонімності .

Його інформацію підтвердили і в інших банках: "Але як ми можемо змусити клієнтів продавати за курсом нижче ринкового? А в Нацбанку дзвінками не обмежилися і тепер загрожують відбором ліцензії".

"Нацбанк намагається стимулювати продаж валюти без значних вливань і знизити курс нижче рівня 8 грн./дол.", - пояснює начальник казначейства "Дочірнього банку Сбєрбанку Росії" Дмитро Золотько

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: