Допомога будівельникам: "як мертвому кадило"

П'ятниця, 16 січня 2009, 13:06
 

Будівельні магнати домоглися прийняття закону, корисність якого ставиться під сумнів.

Верховна Рада прийняла закон України "Про запобігання впливу світової кризи на розвиток будівельної сфери і житлового будівництва", який президент схвалив у першій декаді січня, пише "Газета24".

Згідно з документом, який вже вступив в силу, що стоять у черзі за безкоштовним житлом українці отримають з бюджету допомогу - 30% вартості нерухомості.

Ці гроші вони зможуть використовувати для купівлі квартир в новобудовах, тим самим підтримавши будівельний бізнес.

Для цього передбачена цільова субвенція розміром 0,5% ВВП (близько 4 млрд. грн.). Будівельники дуже розраховують на допомогу держави в подоланні кризи.

"Це підтримає і людей, які вже інвестували в житло, і компанії, які не стануть банкротами, зможуть здати в експлуатацію вже викуплені квартири ..." - сподівається голова Ради директорів компанії "ХХІ Століття" Лев Парцхаладзе.

Однак проблеми з введенням закону в дію почалися практично відразу. Міністр будівництва Василь Куйбіда зізнався, що закладені в ньому витрати не передбачені в державному бюджеті.

"Реально держава не зможе профінансувати близько 4 млрд. грн. На доступне житло, тому що сьогоднішня економічна ситуація досить складна", - вважає гендиректор концерну "Поділля" Тимофій Гіренко.

Доступне житло з бюджету буде фінансуватися в останню чергу, після всіх захищених статей, а нестабільна економічна ситуація не дасть спрогнозувати, чи знайдуться гроші для фінансування будівництва доступного житла, вважає гендиректор компанії ТММ Микола Толмачов.

"Думаю, навряд чи ця програма почне працювати в 2009 році", - підсумував він.

А виконавчий директор Української національної іпотечної асоціації Олексій Пилипець був більш категоричний в оцінці корисності цього закону: "Це як мертвому кадило".

Непрогнозована економіка і недовіра до банківської системи ставлять під сумнів поновлення іпотечного кредитування - а тільки за рахунок цих кредитів клієнти зможуть оплатити інші 70% вартості житла.

"Купівельна спроможність в 2009 році буде вкрай несприятливою", - вважає Толмачов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!