Ющенко вирішив продати ОПЗ Фірташу?

Середа, 19 листопада 2008, 11:12

Одеський припортовий завод може бути проданий власнику Group DF Дмитрові Фірташу.

Про це пише газета "Дело", посилаючись на свої джерела, які називають Group DF головним претендентом на завод.

Видання відзначає, що у вівторок Ющенко різко змінив свої погляди на приватизацію заводу і скасував свій указ, що зупиняє постанову Кабміну про умови приватизації.

"Президент разом із Семенюк готують акцію по передачі Одеського припортового фактично в руки українських олігархів за копійки", - вважає заступник глави спецкомісії Верховної Ради по приватизації Валерій Писаренко.

Реклама:

На думку глави держави,  доходи від приватизації ОПЗ повинні надійти в Стабілізаційний фонд. Його розмір - 50 мільярдів гривень - визначений у черговому антикризовому указі президента, що був опублікований у вівторок.

Перші 10 мільярдів повинні надійти ще на початку 2009 року "З огляду на падіння ціни на газ, продаж ОПЗ буде надзвичайно цікавим", - прокоментував приватизацію перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак.

У той же час експерти стверджують, що продаж ОПЗ у нинішній ситуації невигідний для держави. За словами аналітика інвестиційної компанії Renaissance Capital Марини Алексєєнкової, зараз за підприємство можна виручити істотно меншу суму, ніж ще влітку цього року. При цьому експерти вагаються назвати можливу ціну ОПЗ.

Боротьба за приватизацію Одеського припортового заводу (ОПЗ) велася всю першу половину 2008 року.


Найбільш ймовірними претендентами на покупку тоді називалися компанії, підконтрольні Олександру Ярославському ("Азот") і Дмитрові Фірташу ("Нітроферт"). Останній залишається близьким до секретаріату президента й у той же час значно підсилює вплив у Партії регіонів.

Окремі депутати БЮТ не надають припиненню приватизації ОПЗ президентом великого значення. Вони вважають указ Ющенка технічним. Це пов'язано з розглядом справи про незаконність документа, яким глава держави заблокував продаж заводу, у Конституційному Суді.

Припиняючи спірний указ, як вважають у БЮТ, Ющенко тільки затягує початок приватизаційного процесу.

"Президент сам скасовує свої укази за кілька днів до розгляду їх у Конституційному Суді, для того щоб через кілька днів видати указ такого ж змісту, але вже під іншим номером", - говорить "бютівець" Андрій Портнов.

Одеський припортовий завод - одне з найбільших підприємств хімічної галузі України. Основна спеціалізація - виробництво і реалізація аміаку і карбаміду (займає друге місце в Україні за обсягом випуску цієї продукції). Також виробляє азот рідкий, двоокис (діоксид) вуглецю, кисень рідкий, натрій сірчанокислий.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: