"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банк "Надра" видає вкладникам по 1 тис. грн. на руки

Четвер, 9 жовтня 2008, 18:20
Кілька великих вітчизняних банків випробують проблеми з ліквідністю. У банкоматах і відділеннях одних фінустанов спостерігаються перебої з готівкою, інші цілком призупинили видачу кредитів. Основна причина, як затверджують самі банкіри, небачений попит населення на наявні, пише газета "Дело" .

Так, учора недостачу гривни випробував банк "Надра". Більшість банкоматів у центрі міста були "на мілині", а в деяких відділеннях видавали не більш тисячі гривень.

"Якщо ви клієнт нашого банку, то тисячу гривень ми вам видамо, але не більше. Якщо хочете, можете поїздити по місту, пошукати гроші в банкоматах. Але попереджаю: кожен другий - порожній. Люди зараз масово гроші з рахунків знімають, так що в нас перебої з готівкою», - говорить співробітниця одного з центральних відділень банку "Надра".

"Зараз існує підвищений попит на готівку у всіх банках. Інкасатори планово поповнюють банкомати, але оскільки попит високий, причому в клієнтів усіх банків, вони просто фізично не встигають інкасувати банкомати", - пояснили в прес-службі банку.

Крім того, днями НБУ виділив банку "Надра" 1,5 млрд. грн. "Ми одержали від Нацбанку 1,5 мільярда гривень під 12% річних на 1 рік. Гроші підуть на рефінансування синдицированого кредиту. Узяли небагато з запасом, щоб цілком забезпечити всі питання, пов'язані із зовнішніми позиками до кінця року», - говорить президент банку "Надра" Ігор Гіленко. Нагадаємо, до кінця року банк має погасити заборгованість у 230 мільйонів доларів (більш 1,1 мільярда гривень), з якої 130 мільйонів доларів - у виді синдицированого кредиту, 100 мільйонів доларів - єврооблігації.

Реклама:

Крім банку "Надра", у серйозних фінансових вливаннях від НБУ бідують ще кілька великих вітчизняних банків. «У фінансовій допомозі Нацбанку можуть бути також зацікавлені Родовід Банк і Райффайзен Банк Аваль. Була інформація про черги в банкомати «Райффайзена», - повідомив перший замголови правління банку "Контракт" Павло Крапівін.

Що стосується "Родовід Банку", то установа призупинила видачу кредитів. "Кредитування призупинене на основі внутрішніх правил банку. Надійшла вказівка від керівництва. 15-го числа буде відновлене", - повідомили в cаll-центрі "Родовід Банку".

"З 7 по 15 жовтня банк дійсно призупинив прийом нових заявок із автокредитовання, іпотекі і кредитів на споживчі цілі під заставу нерухомості. Це тимчасовий захід, частково пов'язаний із дефіцитом доларів на ринку", - прояснив ситуацію голова правління "Родовід Банку" Денис Горбуненко.

"Ситуація на ринку є результатом того, що люди трохи налякані, тому активно знімають гроші з рахунків. Вони знають, що в Європі, США є проблеми... Частково це пов'язано із ситуацією навколо "Промінвестбанку". Але там зовсім інші причини були, і про це всі знають", - пояснює перший замголови НБУ Анатолій Шаповалов.

Крім того, за його словами, вчора в Нацбанк звернулися ще 25 банків із заявками на одержання фінансових ресурсів. "У нас сьогодні проходить плановий тендер по рефінансуванню банків. Звернулося 25 банків із проханням про кредит для підтримки ліквідності. Ми задовольнили їхні заявки в загальній сумі на 1,66 мільярда гривень. Ліквідність у банківській системі висока", - говорить він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!