Тимошенко вигнала Marathon Oil з України

Понеділок, 15 вересня 2008, 19:34

Четверта по величині нафтова корпорація США Marathon Oil іде з України. Більша частина штату київського офісу вже звільнена. - рішення про згортання діяльності в Україні було прийнято головним офісом за результатами щорічної переоцінки інвестиційного портфеля групи. 


Marathon International (100%-на дочірня компанія Marathon Oil, що веде міжнародні операції групи) цікавилася видобутком нафти й газу на шельфі Чорного моря, а також дорозвідкою важкодоступних (із глибиною залягання понад 6 кілометрів) родовищ газу в Полтавській і Чернігівській областях. 

У червні 2007 року компанія підписала технічну угоду з НАК «Нафтогаз України» про співробітництво по спільному дослідженню північно-західної частини Днепровско-Донецького геологічного басейну. Трирічна угода передбачала спільне геологічне вивчення компаніями території площею близько 30 тис кв км з метою пошуку перспективних ділянок для видобутку вуглеводнів. 

Після закінчення вишукувань Marathon International здобула пріоритетне право на створення спільного підприємства з «Нафтогазом» для розробки виявлених родовищ, але ніяких гарантій по одержанню певної частки виявлених запасів в Marathon не було. Фактично американці вкладали гроші в розвідку українських надр на свій ризик. 

Крім проекту на суші, у листопаді 2007 року Marathon International уклала угоду про конфіденційність при передачі геологічної інформації з держкомпанією «Черноморнафтогаз» (входить до складу «Нафтогаза України»). Угода також передбачала аналіз і інтерпретацію геологічних даних про запаси українського шельфу фахівцями Marathon, але не надавало їй яких-небудь прав на розробку українських надр. 

За словами співробітника Marathon, до квітня 2008 року компанія розглядала проекти в Україні як дуже перспективні, віддаючи їм пріоритет над рядом альтернатив у третіх країнах. «Оцінка пріоритетності українських проектів головним офісом Marathon у Х'юстоні стала мінятися, після того як уряд Юліи Тимошенко висунуло претензії й початок планомірно нарощувати тиск спочатку на Vanco International, а потім і на інші міжнародні компанії, що прийшли в Україну після 2005 року.

Реклама:


Останньою краплею для американських інвесторів стала вимога прем'єр-міністра Юлії Тимошенко до «Чорноморнафтогазу» негайно припинити всі спільні роботи з Marathon Oil , Шелтон і британської СВМ Oil, що пролунало в середині літа. «У Х'юстоні зрозуміли, що цей уряд України не зацікавлено в нашій роботі й тих інвестиціях, які ми вкладаємо у вивчення запасів України на фактично безкорисливій основі», - підсумовує співробітник Marathon.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: