Криза в США вступає у фінальну стадію

П'ятниця, 12 вересня 2008, 11:30

Криза у фінансовій сфері США, можливо, вступає в критичну стадію, повыдомляэ агентство "Інтерфакс" з посиланням на газету"The Wall Street Journal". Через рік після початку серйозних проблем у цьому секторі, викликаних дефолтами по іпотечних облігаціях, ринок знову трясе, котирування акцій Lehman Brothers, Merrill Lynch і інших фінансових інститутів демонструють значну волатильність.

І це відбувається усього за кілька днів після того, як уряд США зробив дуже важливий крок по стримуванню негативних наслідків кризи - взяв під тимчасове керування іпотечні компанії Fannie Mae і Freddie Mac.

Федеральна резервна система (ФРС) США вже значно знизила ставки з моменту початку кризи, щоб перешкодити його поглибленню, а також спробувала підтримати функціонування фінансових ринків за рахунок створення програм кредитування, що не застосовувалися з часів Великої депресії.

Представники ФРС і учасники ринку задаються тими самими питаннями: чому початі кроки дотепер не змогли поліпшити ситуацію у фінансовій системі? Що ще можуть почати регулювальні органи?  Чи допустить уряд США крах ще однієї великої фінансової компанії або знову почне, можливо, дуже дорогі заходи для її порятунку?

Реклама:

Акції Lehman Brothers, одного з найбільших інвестбанків Уолл-стріт, упали в четвер на 42% - через день після того, як банк оголосив про намір продати мажоритарний пакет бізнесу по керуванню інвестиціями. Крім того, Lehman повідомив, що планує виділити основну частину активів у комерційній нерухомості в окрему компанію.
 

В даний час банк шукає інвесторів, що будуть готові купити його цілком.

ФРС і міністерство фінансів США ведуть спільну роботу з Lehman, намагаючись допомогти йому вирішити проблему, що створилася, повідомив газеті джерело, знайомий з ходом переговорів. Поки невідомо, чи буде операція по порятунку Lehman структурована як план, застосований до Bear Stearns або до Freddie Mac і Fannie Mae.

Акції Merrill Lynch упали в ціні в четвер на 16,6% - до $19,43, Washington Mutual - опускалися в ході торгів на 25%.

Серед позитивних для фінансового ринку факторів експерти відзначають падіння цін на нафту, що може стати полегшенням для споживачів, а також зміцнення долара США відносно євро, що скорочує інфляційний тиск. Регулювальні органи США сподіваються, що міри, прийняті для підтримки Freddie Mac і Fannie Mae, дозволять скоротити ставки по іпотечних облігаціях і допоможуть фінансовим фірмам, що були змушені залучити мільярди доларів нового капіталу.

У той же час інші показники фінансових умов залишаються також несприятливими, як і в березні, коли ФРС і Мінфін США організували порятунок Bear Stearns. Так, наприклад, прибутковість непридатних облігацій у даний час перевищує процентну ставку надійних боргових зобов'язань американського казначейства на 8,55 процентного пункту, що відповідає березневому рівневі.

Крім того, фінансовим компаніям стає усе сутужніше залучати кошти на ринку. Citigroup, AIG і American Express минулого місяця зіштовхнулися зі слабким попитом інвесторів на їхні боргові зобов'язання. Wells Fargo був змушений надати більш високу, чим планувалося, прибутковість по своїм бондам, щоб залучити інвесторів.

Регулювальні органи США усвідомлюють моральну проблему, що виникає у випадку порятунку багатьох фінансових фірм. У березні ФРС надала JPMorgan кредит у $29 млрд для поглинання Bear Stearns, однак не ясно, чи захоче вона вжити подібних заходів у відношенні іншого учасника ринку.

За словами міністра фінансів США Генрі Полсона, ринок не може очікувати, що уряд буде надавати підтримку компаніям щораз під час кризи. "Для формування дисципліни на ринку й ефективного стримування ризиків ми повинні дозволити фінансовим компаніям розорятися, - заявив він. - Набір наших інструментів зараз обмежений".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: