Поляки заблокували рух вантажівок з України в одному з найбільших пунктів пропуску

П'ятниця, 5 травня 2023, 17:52 -

Польська сторона від ранку 4 травня заблокувала рух вантажного транспорту у пункті пропуску "Ягодин – Дорогуськ" через страйки польських перевізників – він забезпечує близько 40% вантажопотоку.

Про це повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури (Мінвідновлення).

Від ранку четверга, 4 травня, польска сторона призупинила оформлення вантажних автомобілів як на виїзд з України, так і на в’їзд. На виїзд в’їзд в Україну пропускається лише транспорт з гуманітарною допомогою, небезпечними вантажами та тваринами.

Пункт пропуску "Ягодин – Дорогуськ" забезпечує близько 40% вантажопотоку до Польщі, зазначають у міністерстві та наголошують, що блокування кордону спричиняє критичну для експорту ситуацію

Реклама:

Причина – у страйку польських перевізників перед пунктом пропуску "Дорогуськ". Зокрема,  протестувальники вимагають повернути дозволи на здійснення міжнародних вантажних автомобільних перевезень для українських перевізників на в'їзді до Польщі. Такі дозволи були скасовані в рамках "транспортного безвізу", який запрацював влітку торік між Україною та ЄС.

Також у вимогах протестувальників йдеться про застосування до українських перевізників екологічної норми EURO4, яка в Україні застосовується щодо до польських перевізників.

Зазначається, що Мінвідновлення вже звернулося до польських колег з проханням врегулювати ситуацію.

Реклама:

"Вважаємо сьогоднішній страйк штучним і таким, що суперечить спільним європейським прагненням та цінностям. Закликаємо наших колег, польських урядовців провести відповідні заходи для вирішення існуючої проблеми та розʼяснити протестувальникам шляхи подолання непорозумінь", – заявив віцепрем’єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков.

Він зауважив, що це не перший такий випадок блокування українського експорту до або транзитом через Польщу.

Читайте також: Товар поїде без обмежень. Що означає для України транспортний "безвіз"

Зерно під забороною. Як може нашкодити Україні бойкот європейських країн

Нагадуємо:

Україна та Європейський Союз продовжили дію Угоди про лібералізацію вантажних автоперевезень до 30 червня 2024 року

Пункт пропуску Ягодин-Дорогуськ блокується не вперше. У вересні торік він був заблокований чергою з вантажівок довжиною до 60 км через низьку пропускну здатність митниці з польської сторони та страйки. Більше про це читайте у статті.

Реклама: