"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Київ не виключає припинення дії "зернової угоди" 18 травня

Понеділок, 15 травня 2023, 14:25 -

Україна не виключає, що угода, яка дозволяє безпечний експорт українського зерна Чорним морем, закінчиться 18 травня, коли спливає термін її дії, і жодних додаткових переговорів на цьому тижні не планується.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Reuters.

Ольга Трофімцева, посол з особливих доручень МЗС, заявила на брифінгу, що Україна отримує суперечливі сигнали про майбутнє угоди, продовження якої обговорювалося на переговорах у Туреччині минулого тижня.

"Ситуація в цілому (після переговорів) не дуже змінилася, і ми отримуємо досить суперечливу інформацію про "зернову угоду" і можливість її продовження", – сказала вона.

Реклама:

Москва пригрозила вийти з угоди 18 травня, якщо не буде виконано перелік вимог щодо усунення перешкод для експорту російського зерна та добрив.

"Таке розірвання, вихід (Росії) із зернової ініціативи можливе, але для всіх, і в першу чергу для російської сторони, це означатиме ескалацію ситуації, і вони ускладнять для себе подальшу переговорну позицію", – сказала Трофімцева.

За її словами, Україна експортувала 2,5 мільйона тонн сільськогосподарських товарів у квітні, незважаючи на уповільнення використання зернового коридору.

Реклама:

Нагадаємо, у п'ятницю російські державні ЗМІ повідомили, що угоду, яка дозволяє експорт українського зерна через Чорне море, буде продовжено на 60 днів.

Ця новина надійшла після того, як у четвер завершилися дводенні переговори в Стамбулі між турецькою, російською, українською сторонами та делегацією ООН.

Востаннє "зернову угоду" продовжили 18 березня, за словами Москви, на 60 днів. Це – половина від стандартного терміну у 120 днів, укладеного початково у 2020 році.

Європейська правда

Реклама: