Країни ЄС починають обговорення нових санкцій проти РФ: швидкої угоди може не бути – ЗМІ

Середа, 10 травня 2023, 09:33

Країни Євросоюзу у середу розпочнуть перше обговорення нових санкцій проти РФ, але через розбіжності позицій всередині ЄС дійти угоди вони можуть нескоро.

Про це пише Reuters з посиланням на слова декількох дипломатів.

Переговори між послами ЄС розпочнуться о 10:00 за Києвом. 

За словами одного зі співрозмовників, є крило країн, які розчаровані недостатньо сильними заходами проти РФ, натомість інше крило остерігаються завдати шкоди своїм міжнародним зв'язкам. Такі розбіжності у поглядах означають, що швидкої угоди не варто очікувати, зазначили дипломати.

Реклама:

За словами президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, що нові санкції зосередяться на боротьбі з обходом вже існуючих санкцій. 

"Якщо ми побачимо, що товари йдуть з ЄС до третіх країн, а потім потрапляють до Росії, ми можемо запропонувати країнам-членам накласти санкції на експорт цих товарів. Цей інструмент буде винятковим заходом, і буде використовуватися обережно", - сказала вона.

ЄС також прагне припинити транзит через Росію більшої частини свого експорту, передусім високотехнологічної продукції та авіаційних деталей.

Реклама:

Як раніше повідомлялося, Єврокомісія звернулася до держав-членів з проханням включити до списку ще близько 35 компаній, зокрема, в материковому Китаї і Гонконгу, а також компанії в Узбекистані, Вірменії та Об'єднаних Арабських Еміратах.

Також нові санкції передбачають, що нафтовим танкерам буде заборонено розвантажуватися у відкритому морі або прибувати в порти з вимкненими GPS-трекерами, аби упередити обхід обмежень G7 на торгівлю російською нафтою.

Один з дипломатів ЄС з крила країн, які вимагають більш жорстких заходів проти РФ, був розчарований тим, що пропозиція Єврокомісії не передбачала припинення імпорту російських алмазів або співпраці в галузі ядерної енергетики.

Дипломат з протилежного крила країн ЄС заявив, що пропозиція націлити санкції на треті країни неодмінно викличе дискусію, яка може призвести до серйозних наслідків.



Реклама: