У країнах ЄС побудують 30 "гігафабрик" для збереження енергії

П'ятниця, 3 березня 2023, 11:02 -

У ЄС розпочинають проєкт розбудови акумуляторних фабрик для накопичення електроенергії з метою досягнення енергетичної незалежності та нульового рівня шкідливих викидів.

Про це йдеться в релізі на сайті Єврокомісії.

"У 2022 році загальні інвестиції в "батарейну" екосистему ЄС сягнули 180 мільярдів євро. Це охоплює більш ніж 160 промислових проєктів, які вже реалізовані або перебувають у процесі виконання, в усіх ланцюгах створення доданої вартості, що дорівнює близько 70 гігават-годин установленої батарейної спроможності", - йдеться у повідомленні.

За підсумками зустрічі Європейського акумуляторного альянсу віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчовичу заявив, що у країнах ЄС будуть створені 30 "гігафабрик" для збереження енергії. 

Реклама:

Він наголосив, що це особливо важливо для розвитку відновлюваних джерел енергії та досягнення нульового рівня шкідливих викидів промисловості до 2050 року.

Через вторгнення Росії в Україну ціна на газ у ЄС стала майже у сім разів вищою, ніж у США. Окрім того, інші економіки також прагнуть швидкого розвитку батарей, стимулюючи їх виробництво та видобуток сировинних матеріалів, змінюючи глобальні правила гри в енергетиці.

Тому особлива увага учасників Європейського акумуляторного альянсу приділяється усуненню ризиків та позбавленню залежності від третіх країн у постачаннях сировини, особливо від Китаю, на який припадає до 80% рідкоземельних матеріалів, що використовуються у промисловості ЄС.

Реклама:
Реклама: